Svet

Nemačka sporo sprovodi sankcije nad ruskim oligarsima: Od decembra niko nije prijavio imovinu

Razmatraju se stanja na računima, imovina preduzeća i hartija od vrednosti
Nemačka sporo sprovodi sankcije nad ruskim oligarsima: Od decembra niko nije prijavio imovinuwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Nemačka sporo napreduje u sprovođenju sankcija ruskim oligarsima i institucijama, pokazuju vladini podaci.

Nemačka je, prema pisanju Rojtersa, od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, zamrzla oko 5,25 milijardi evra, odnosno 5,57 milijardi dolara imovine koja pripada ruskim oligarsima, saopštilo je nemačko ministarstvo finansija na zahtev poslanika nemačkog parlamenta Kristijana Gerkea.

Ta brojka je pre šest meseci iznosila 4,28 milijardi evra. 

"Od decembra je zamrznuto samo 200 miliona evra imovine oligarha, a za pola godine samo milijardu. Od decembra nijedan oligarh nije prijavio svoju imovinu", kritikovao je takvo stanje Gerke.

Prema nemačkom zakonu o sankcijama, žrtve restriktivnih mera Evropske unije u obavezi su da odmah prijave svoju imovinu, u suprotnom im slede novčane kazne ili do godinu dana zatvora.

Prema vladinim podacima, osam oligarha je do sada prijavilo "Bundesbanci" svoju imovinu u vrednosti od 577 miliona evra, a razmatraju se stanja na računima, imovina preduzeća i hartije od vrednosti.

Inače, deseti paket EU sankcija Rusiji jedva je donet, a glavni kamen spoticanja za postizanje novog dogovora bila je upravo obaveza davanja podataka o ruskoj imovini u Evropi. Članice nisu uspele da se usklade povodom pitanja o trgovini dijamantima, ruskog nuklearnog sektora i rigoroznijeg praćenja oligarha. 

image