Desetine britanskih policajaca zloupotrebilo značku: Zlostavljali žrtve, svedoke i osumnjičene

80 policajaca suočilo se sa disciplinskim merama jer su imali neprikladne odnose ili seksualne kontakte sa ljudima koje su upoznali na radnom mestu

Bilo da su žrtve zločina, svedoci ili osumnjičeni, za deo britanskih policajaca svi su oni – žrtve. To pokazuju podaci koje je izneo londonski "Obzerver", a po kojima je skoro 80 čuvara reda u 22 policijske uprave u Engleskoj i Velsu podvrgnuto disciplinskim merama jer su imali neprikladne odnose ili seksualne kontakte sa ljudima koje su od 2018. upoznali na radnom mestu. 

Skoro svi zlostavljači su bili muškarci, a sve žrtve, osim dve, bile su žene.

"Žene dolaze u kontakt sa policijom u trenucima neverovatne ranjivosti i traume, a iskorišćavanje tih trenutaka i zloupotreba položaja nanosi dodatni bol žrtvama", kaže izvršna direktorka dobrotvorne organizacije za prava žena "Foset Sosajeti" Džemima Olčavski.

Podaci dobijeni na osnovu Zakona o slobodi informisanja pokazuju da je većina policajaca koji su suočeni sa disciplinskom kaznom otpuštena ili su ranije dali ostavke, ali da je njih deset ipak ostalo na pozicijama, suočavajući se sa manjim sankcijama kao što su pismena upozorenja ili suspenzije.

Olčavski kaže da ove "zaista šokantne brojke" mogu biti samo vrh ledenog brega.

"Nažalost, s obzirom na to da podaci pokrivaju samo polovinu policijskih snaga u Engleskoj i Velsu, verovatno je mnogo više žena koje su uznemiravali ili zlostavljali policajci", poručila je.

Veliki broj optužbi stiže i na adresu Metropoliten policije (MET), piše "Obzerver" i podseća na slučajeve Dejvida Kerika, koji je prošlog meseca dobio doživotnu kaznu zbog desetina silovanja počinjenih u periodu dok je radio u MET-u, ali i Vejna Kazinsa, koji je koristio policijsku značku da otme, siluje i ubije Saru Everard 2021. godine i tako isto osuđen na doživotni zatvor.