Kineski parlament: Zalažemo se za mirno ujedinjenje sa Tajvanom

Na zasedanju kineskog parlamenta postavljen je ekonomski cilj privrednog rasta od pet odsto na godišnjem nivou

Premijer Kine Li Kećijang rekao je na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta da se zalaže za "mirno ujedinjenje" Kine sa Tajvanom, prenosi Rojters.

"Trebalo bi da se zalažemo za miran razvoj odnosa širom Tajvanskog moreuza i ubrzamo proces mirnog ponovnog ujedinjenja Kine", rekao je Kećijang pred oko 3.000 delegata u Pekingu.

Kećijang je rekao da kineski parlament treba da primeni politiku Komunističke partije Kine da "reši pitanje Tajvana" i "preduzme odlučne korake da se suprotstavi nezavisnosti Tajvana i promoviše ponovno ujedinjenje" Kine sa ostrvom koje smatra svojom teritorijom.

Tajvanskom savetu za poslove sa kopnom, odnosno Kinom, ovo se nije dopalo pa je reagovao saopštenjem u kome se ističe da entiteti sa obe strane Tajvanskog moreuza "nisu podređeni jedni drugima", što je, kažu, realnost koju bi Peking trebalo da prihvati.

U saopštenju se navodi da Kina treba da "poštuje posvećenost naroda Tajvana principima suvereniteta, demokratije i slobode Republike Kine", naziv koji Tajpej koristi za ovu teritoriju.

Kina očekuje rast BDP za pet odsto

Na otvaranju godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta rečeno je da je postavljen cilj privrednog rasta od oko pet odsto na godišnjem nivou, a niži je i od prošlogodišnjeg cilja od oko 5,5 odsto, prenosi Rojters.

"Globalna inflacija je i dalje na visokom nivou, globalna trgovina i ekonomski rast gube dah, a pokušaji suzbijanja i ograničavanja Kine su sve jači", rekao je kineski premijer.

Kina očekuje da deficit državnog budžeta ove godine bude tri odsto BDP-a, što predstavlja povećanje deficita u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto.

Vlada želi da podstakne privredni rast infrastrukturnim projektima, za koje je ove godine izdvojeno 550 milijardi dolara.

Kineski premijer je rekao da bi vojska trebalo više vremena da posveti obuci u borbenim uslovima. Budžetom su predviđena izdvajanja za vojsku u iznosu od 7,2 odsto BDP-a, što predstavlja blagi rast u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 odsto.

U najavi godišnje parlamentarne sednice rečeno je da je Nacionalni narodni kongres spreman da sprovede najveće promene u vladi u poslednjoj deceniji.

Očekuje se da se tokom sednice premijer Li Kećijang povuče i da za njegovog naslednika bude izabran Li Kijang.