Svet

Fon der Lajen: Nemamo dokaze da Kina isporučuje oružje Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc preneo je uveravanja kineske vlade da neće isporučivati oružje ruskoj strani
Fon der Lajen: Nemamo dokaze da Kina isporučuje oružje Rusijiwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Evropska unija nema dokaza o nameri Kine da isporučuje oružje Ruskoj Federaciji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"U ovom trenutku nemamo dokaza o tome (isporuka naoružanja Ruskoj Federaciji), ali moramo da posmatramo svaki dan", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenose "RIA Novosti".

Fon der Lajen je pitanje sankcija protiv Kine u slučaju isporuke naoružanja ocenila kao "hipotetičko", odnosno da se na njega može odgovoriti kada to postane realnost.

Nemački kancelar Olaf Šolc preneo je za Si-En-En uveravanja kineske vlade da neće isporučivati oružje ruskoj strani.

"Svi smo jednoglasnog mišljenja da ne bi trebalo da bude snabdevanja oružjem. Kineska vlada je izjavila da neće ništa isporučiti. To zahtevamo i pratimo situaciju", rekao je Šolc, prenosi TASS.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa zabrinuta zbog mogućnosti da Kina isporučuje oružje Rusiji. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je kineskom ministru inostranih poslova da su isporuke oružja Rusiji nedopustive.

Majkl Mekol, šef komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove SAD, navodno pozivajući se na obaveštajne podatke, tvrdi da Kina razmatra isporuku stotina dronova Rusiji.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je poručio da SAD, a ne Kina, kontinuirano isporučuju oružje Ukrajini i da Vašington treba da prestane da širi dezinformacije i prebacuje odgovornost na druge.

image