Svet

Neće da provociraju Kineze: Makarti i predsednica Tajvana sastaće se u Kaliforniji

Predstavnici SAD i Tajvana žele da izbegnu napetu situaciju od prošle godine kada je Nensi Pelosi posetila to ostrvo zbog čega je Kina uložila snažan protest
Neće da provociraju Kineze: Makarti i predsednica Tajvana sastaće se u Kalifornijiwww.globallookpress.com © Wang Yu Ching/Taiwan Presidentia

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti i predsednica Tajvana Cai Ing-ven sastaće se u Kaliforniji umesto u Tajpeju, kako se ne bi provocirala Kina.

Makarti, koji je republikanac iz Kalifornije, rekao je prošlog leta da planira da poseti Tajvan ako bude izabran na funkciju predsednika Predstavničkog doma. 

On i Cai su, ipak, dogovorili da se sastanu u Kaliforniji, kako bi se izbegla situacija od prošle godine kada je Nensi Pelosi posetila to ostrvo, navodi "Fajnenšel tajms".

"Razmenili smo obaveštajne podatke o akcijama Komunističke partije Kine i o tome kakvu pretnju oni predstavljaju", rekao je visoki tajvanski zvaničnik, prenosi britanski list.

Poseta Pelosijeve druga je poseta predsednika Predsedničkog doma SAD Tajvanu, nakon što je Njut Gingrič obišao to ostrvo 1997. godine.

Nakon što je Pelosi sletela na Tajvan oglasilo se kinesko Ministarstvo spoljnih poslova koje je osudilo ovaj potez koji, kako su naveli, ozbiljno šteti miru i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Peking je uložio snažan protest Sjedinjenim Državama, a kineska vojska je stavljena u visok stepen pripravnosti.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 21 kineski borbeni avion ušao u vazdušni prostor Tajvana.

Cai će u aprilu posetiti Kaliforniju i Njujork, kao deo svoje turneje po Centralnoj Americi. Ona je prihvatila da govori u Reganovoj biblioteci u južnoj Kaliforniji, preneo je "Fajnenšel tajms" pozivajući se izjave tajvanskih zvaničnika.

Makartijeva kancelarija odbila je da komentariše ovu vest, dok je Predsednička fondacija Ronald Regan potvrdila da je Cai pozvana u SAD.

image