Svet

Mađarska i Austrija odbile da učestvuju u obuci ukrajinskih vojnika

Iako je EU odobrila početak misije za obuku 15.000 vojnika, dve zemlje neće učestvovati u ovoj akciji
Mađarska i Austrija odbile da učestvuju u obuci ukrajinskih vojnikaNone © Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Mađarska i Austrija neće učestvovati u programu Evropske unije za obuku ukrajinskih vojnika, saopštili su ministri spoljnih poslova dve zemlje.

Budimpešta je glasala protiv ove inicijative jer "ne podržava korake koji vode ka eskalaciji sukoba", naveo je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i dodao da se ta zemlja zalaže za što raniji početak mirovnih pregovora.

Sa druge strane, austrijske vlasti su podržale odluku EU, ali navode da se fokusiraju na pružanje humanitarne pomoći Ukrajini.

"Podržavamo ovu misiju Evropske unije, ali učešće trenutno nije planirano", poručio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg i naveo da će zvanični Beč zasad "pratiti" situaciju u Ukrajini.

On je istakao da Austrija i dalje odbija da Ukrajini isporučuje oružje, zato što je to "u suprotnosti sa stavom o neutralnosti zemlje".

Oružje u Ukrajinu ne šalje ni Mađarska koja je još početkom marta donela dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja sa teritorije te zemlje. Iako Kijev kritikuje Budimpeštu zbog takve odluke, Sijarto je još jednom ponovio da Mađarska ne želi da bude uvučena u sukob.

"Da bi Mađarska izbegla da bude uvučena u rat, mi nastavljamo da insistiramo na tome da nećemo isporučivati oružje Ukrajini", poručio je Sijarto.

Inače, ministri spoljnih poslova EU danas su odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji Unije i za Ukrajinu opredelili novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

"Danas pojačavamo našu podršku Ukrajini da se odbrani od ruske nelegalne agresije", poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj nakon sastanka ministara u Luksemburgu.

Misija ima mandat od dve godine i "obučavaće ukrajinske oružane snage kako bi mogle da nastave svoju hrabru borbu", dodao je Borelj, a njom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji.

Za početak misije, Unija planira budžet od 50 do 60 miliona evra godišnje, a dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj.

image