Turska: Broj poginulih u razornim zemljotresima premašio 46.000

Predsednik Turske izrazio saučešće porodicama poginulih

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili jug Turske 6. februara popeo se na 46.104, izjavio je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je ovo saopštio nakon sastanka vlade Turske, dodajući da su se zemljotresi dogodili tokom "teških zimskih meteoroloških uslova", prenela je turska televizija TRT.

On je još jednom izrazio saučešće porodicama poginulih ljudi u zemljotresu, koji je, računajući i susednu Siriju, odneo blizu 53.000 života.

Prethodno je u Podgorici uhapšen turski biznismen Ahmet Kalioncu na osnovu poternice koju je raspisala Turska, potvrdio je njegov advokat Dalibor Kavarić.

Kavarić je za portal RTCG rekao da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom.

Turski državljanin je uhapšen u trenutku kada je prilazio kući koju je iznajmio za stanovanje.

Advokat kaže da je uhapšenom saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog dela u vezi platnih kartica.

"Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom firmom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji, porodica i ja smo uvereni da je to pravi razlog njegovog privođenja", kazao je Kavarić.