Svet

Evropu čeka zima straha i neizvesnosti

Iako spremno dočekuje zimu, EU bi mogla lako da se nađe u problemu
Evropu čeka zima straha i neizvesnosti© Aaron Burden/Unsplash

Evropa je spremna koliko je moguće za zimu bez ruskog gasa, ali uvek postoji prostor za grešku i samim tim probleme, rekao je italijanski ministar energetske tranzicije Roberto Ćingolani.

Prema njegovim rečima, skladišta gasa su gotovo puna, potrošnja je smanjena a isporuke tečnog gasa pristižu. Evropa je, smatra Ćingolani, u boljoj poziciji nego pre nekoliko meseci, ali mnogo toga može da pođe po zlu.

Duži period hladnog vremena ili curenje gasovoda mogli bi ozbiljno da poremete planove, dovedu do strožih restrikcija i gurnu Evropu u dublju ekonomsku recesiju.

Evropa se našla u energetskoj krizi nakon čitavog niza sankcija uvedenih Rusiji zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kupovinom gasa iz Norveške i američkog tečnog gasa, uspeli su da napune skladišta na više od 90 posto kapaciteta i smanje zavisnost od ruskog gasa na svega šest procenata, što je značajan pad u odnosu na 30 posto koliko je odlazilo na ruski gas pre februara.

Zvaničnici i analitičari smatraju da će spremnost mušterija da štede gas biti ključna za preživljavanje ove zime. A i blaga zima bi tu pomogla, piše "Vol strit žurnal".

"Ovo će biti zima straha i neizvesnosti", rekao je Ćingolani. "Ako izuzmemo katastrofe, poput ekstremnog hladnog vremena, ako držimo potrošnju pod kontrolom, preguraćemo zimu. Moramo samo da se nadamo da ništa neće krenuti naopako", dodao je on.

Niske temperature u Evropi i na Atlantiku mogle bi da dovedu do "nadmetanja" Evropske unije i Severne Amerike za zalihe tečnog gasa. Sa druge strane, ako ne bude dovoljno vetra, turbine na vetar mogle bi da stanu što bi dovelo do nestašica struje. Oblačno vreme moglo bi da utiče i na generatore na solarnu energiju.

Meteorolozi, za sada, predviđaju hladno i mirno vreme do kraja godine, i blažu zimu početkom 2023.

Italijanski ministar naglašava da nestašica energenata nije jedini problem sa kojim se EU suočava.

"Pravi problem nisu nestašice, već cene. Građani možda neće biti u mogućnosti da plate račune i firme bi mogle da se zatvaraju", rekao je on.

Italija je jedna od više EU zemalja koji traže ograničavanje cena gasa, što je kontroverzna mera za mnoge članice EU. Lideri Unije sastaće se kasnije ove sedmice kako bi odlučili da ći će usvojiti ili ne tu meru.

Proteklog vikenda procurilo je da je Evropska komisija smislila mehanizam na osnovu kog će ograničiti cene transakcija na holandskom TiTiEf (TTF) indeksu, glavnom indeksu za sav gas kojim se trguje u Evropi.

image