"Cajt": Nemačka planira da zabrani komponente "Huaveja" i "ZTE" u 5G mrežama

Iz Pekinga navode da su zabrane motivisane željom da se podrže potencijalni suparnici Kine

Nemačka vlada planira da zabrani telekom operaterima da koriste određene komponente kineskih kompanija "Huavej" i "ZTE" u 5G mrežama, objavio je nemački list "Cajt".

Zabrana bi mogla da uključi komponente koje su već ugrađene u mreže, zahtevajući od operatera da ih ukloni i zameni, dodao je "Cajt", pozivajući se na vladine izvore.

Kritike na račun "Huaveja" i "ZTE" dolaze zbog njihovih bliskih veza sa kineskim bezbednosnim službama, pa bi ugrađivanje njihovih delova u 5G mobilne mreže moglo da se koristi u špijunske svrhe, pa čak i da saboteri pristupe delovima ključne nemačke infrastrukture, navodi nemački medij.

"Huavej", "ZTE" i kineska vlada negiraju ove tvrdnje i smatraju da su zabrane motivisane željom da se podrže nekineski rivali.

Nemačka je 2021. godine usvojila  zakon o sajber bezbednosni, postavljajući visoke prepreke za telekomunikacionu opremu za mreže novijih generacija, ali nije zabranila "Huavej" i "ZTE", kako su uradile neke druge države.

"Cajt" navodi da su vladina sajberbezbednosna agencija i ministarstvo unutrašnjih poslova radili mesecima na proveri da li bi komponente u nadolazećoj 5G mreži mogle da stave nemačku bezbednost u rizik.