Svet

Ruski diplomata: Zločini SAD i NATO u Avganistanu ostaju nekažnjeni

Amerikanci i njihovi sateliti su nakon haotičnog povlačenja ostavili pustoš iza sebe, a sada pokušavaju da prebace krivicu na avganistanske vlasti, kaže ruski diplomata Artur Černjakov
Ruski diplomata: Zločini SAD i NATO u Avganistanu ostaju nekažnjeniwww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Trenutna teška situacija u Avganistanu rezultat je dvadesetogodišnjeg vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO-a, izjavio je ruski diplomata Artur Černjakov, obraćajući se na 52. sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

"Dvadesetogodišnje vojno prisustvo SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika jedan je od glavnih uzroka sadašnjeg problema Avganistana", istakao je on, prenosi TASS.

Černjakov je rekao da su Amerikanci, Britanci i njihovi sateliti nakon haotičnog povlačenja u avgustu 2021. ostavili pustoš i siromaštvo iza sebe, a sada besramno pokušavaju da prebace krivicu na avganistanske vlasti, i traže političke ustupke od Kabula u zamenu za humanitarnu pomoć.

U međuvremenu, dodao je, ''još nije izvršena odgovarajuća pravna procena zločina koje su američke i NATO trupe počinile u Avganistanu i zločini ostaju nekažnjeni".

Prema rečima ruskog diplomate, "koraci za stabilizaciju političke situacije, formiranje inkluzivne vlade, borba protiv terorizma i trgovine drogom, kao i za integrisanje zemlje u ekonomske mehanizme regiona i obezbeđivanje prava i sloboda naroda" izgledaju kao prioritet.

Talibanski pokret krenuo je u operaciju velikih razmera uspostavljanja kontrole nad Avganistanom u proleće 2021, nakon što je Vašington najavio planove za povlačenje trupa iz zemlje.

Prodrli su u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, dok je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Talibani su 7. septembra 2021. objavili privremenu vladu, koju nije priznala nijedna država.

image