Nova čistka u Kijevu: Zelenski smenio zamenika šefa Službe bezbednosti Ukrajine

Aleksandar Viktorovič Jakušev razrešen je sa mesta zamenika šefa Službe bezbednosti Ukrajine, navodi se u predsedničkom ukazu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti zamenika šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Aleksandra Jakuševa, prenosi TASS.

"Aleksandar Viktorovič Jakušev razrešen je sa mesta zamenika šefa Službe bezbednosti Ukrajine", navodi se u predsedničkom ukazu.

Razlog za razrešenje nije saopšten.

Osim njega, smenjeni su šef odeljenja za ekonomsku podršku SBU Oleksandr Povotorov, šef odeljenja SBU u oblastima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva Boris Bezruki, šef odeljenja SBU u Sumskoj oblasti Eduard Fedorov, šef odeljenja SBU za zaštitu državnih tajni i licenciranja Igor Nosko. Istovremeno ukrajinski predsednik je imenovao Olega Krasnošapka za šefa odeljenja SBU za Sumsku oblast, a Olega Hramova za šefa Odeljenja za zaštitu državnih tajni i licenciranje SBU. 

U avgustu i septembru prošle godine Zelenski je otpustio šefove odeljenja SBU u Kijevskoj, Lavovskoj, Ternopoljskoj i Černigovskoj oblasti, kao i u delu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev. U septembru je priveden bivši šef odeljenja SBU za oblast Harkov Roman Dudin, optužen za veleizdaju i neovlašćeno napuštanje mesta službe.

Ranije je ostavku podneo savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič, a smenjeni su direktor carine Demčenko i njegovi zamenici Ščuckij i Čerkaskij.