Češki predsednik: Nije dobar momenat za slanje borbenih aviona Ukrajini

Češka je dostigla svoje granice u slanju pomoći, tvrdi Petr Pavel i poručuje da bi eventualno još mogla da pošalje 14 tenkova "leopard 2" koje je dobila na poklon od Nemačke

Novoizabrani predsednik Češke, general u penziji Petr Pavel ocenio je da je sada gotovo nemoguće razgovarati sa Rusijom o miru jer, kako kaže, tamošnje rukovodstvo mora da pokaže volju da pregovara i predloži bar okvir mirovnog sporazuma.

"Moskva mora prvo da promeni svoj stav", poručio je češki predsednik u intervjuu za francuski "Mond".

Pavel, koji polaže zakletvu i stupa na funkciju 9. marta, iako važi za doslednog pristalicu EU i NATO, protivi se ideji da se Ukrajini pošalju zapadni borbeni avioni u ovom trenutku. 

"Mislim da bi to, u ovoj fazi, verovatno iskomplikovalo situaciju. Tehnički, za isporuke novih aviona i obuku pilota potrebno je najmanje šest meseci", kazao je Pavel.

Sa druge strane, apelovao je da se Ukrajini i dalje šalje pomoć u oružju, ali naglašava da su joj potrebni tenkovi, oklopna vozila i artiljerija, dok avioni mogu da budu poslati kasnije.

Pavel je kazao da je Češka, koja je Ukrajini poslala 89 starih tenkova sovjetske i ruske proizvodnje T72, dostigla svoje granice, a da bi eventualno još mogla da pošalje 14 tenkova "leopard 2" koje je dobila na poklon od Nemačke, iako bi to predstavljalo izvestan rizik za odbrambenu sposobnost same Češke.

Taj predlog je prva pomenula Nemačka kako bi se ubrzale isporuke "leoparda" Ukrajini. Međutim, češki premijer Petr Fijala kategorično je odbio takvu ideju, ukazavši da Češka prvo mora da vodi računa o sopstvenoj odbrani.

Pavel ocenjuje da su bili pogrešni pokušaji njegovih prethodnika, Vaclava Klausa, ali posebno Miloš Zemana, da od Češke naprave most između Istoka i Zapada.

"To je veoma čudna ambicija. Nikakva pozicija u sredini ne postoji. Češka mora da uvidi kom svetu pripada - svetu demokratija, a ne autoritarnih režima", rekao je Pavel.