Svet

Gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima, veliki protesti na ulicama Tbilisija (VIDEO)

Zakon je naišao na kritike opozicije, koja smatra da će on Gruziju udaljiti od Evropske unije
Gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima, veliki protesti na ulicama Tbilisija (VIDEO)www.globallookpress.com © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Gruzijski parlament usvojio je danas novi zakon o stranim agentima, dok su se protivnici novih propisa suočili policijom na ulicama prestonice Tbilisija.

Novi Zakon o transparentnosti i stranom uticaju predviđa formiranje registra nevladinih organizacija, medija i drugih pravnih entiteta koje finansiraju strane države.

Usvajanje zakona podržali su poslanici vladajuće partije Gruzijski san, a ukoliko predsednica te zemlje Salome Zurabišvili odbije da ga potpiše, oni će pokušati da nadglasaju njen veto, preneo je "Sputnik".

Zurabišvili je podržala proteste u Tbilisiju i najavila da će staviti veto na taj zakon.

"Ja sam sa vama, zato što vi danas predstavljate slobodnu Gruziju, koja svoju budućnost vidi u Evropi i koja nikome neće dozvoliti da joj oduzme tu budućnost. Ovaj zakon mora biti ukinut u svakom obliku. On mora biti poslat Venecijanskoj komisiji. Ja sam od početka govorila da ću staviti veto na taj zakon, i učiniću to", rekla je ona.

Predstavnici opozicije usprotivili su se usvajanju tog zakona, navodeći da on Gruziju udaljava od Evropske unije.

Gruzija je za članstvo u toj organizaciji aplicirala početkom marta prošle godine, ali za razliku od Ukrajine i Moldavije nije dobila status kandidata.

Sukobi na ulicama

Gruzijska policija i specijalne snage suočili su se sa demonstrantima koji već nekoliko dana protestuju protiv usvajanja kontraverznog zakona.

Lokalni mediji prenose da su demonstranti policiju gađali petardama i kamenicama.

Do sukoba je došlo nedaleko od zgrade parlamenta u Tbilisiju, a situacija je eskalirala kada je zakon usvojen nakon prvog čitanja.

Organizatori protesta su najavili formiranje ljudskog lanca oko zgrade parlamenta.

Specijalne snage su pokušali da razbiju proteste upotrebom suzavca i vodenih topova, prenela je gruzijska televizija "Rustavi 2"

image