Gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima, veliki protesti na ulicama Tbilisija (VIDEO)

Zakon je naišao na kritike opozicije, koja smatra da će on Gruziju udaljiti od Evropske unije

Gruzijski parlament usvojio je danas novi zakon o stranim agentima, dok su se protivnici novih propisa suočili policijom na ulicama prestonice Tbilisija.

Novi Zakon o transparentnosti i stranom uticaju predviđa formiranje registra nevladinih organizacija, medija i drugih pravnih entiteta koje finansiraju strane države.

Usvajanje zakona podržali su poslanici vladajuće partije Gruzijski san, a ukoliko predsednica te zemlje Salome Zurabišvili odbije da ga potpiše, oni će pokušati da nadglasaju njen veto, preneo je "Sputnik".

Zurabišvili je podržala proteste u Tbilisiju i najavila da će staviti veto na taj zakon.

"Ja sam sa vama, zato što vi danas predstavljate slobodnu Gruziju, koja svoju budućnost vidi u Evropi i koja nikome neće dozvoliti da joj oduzme tu budućnost. Ovaj zakon mora biti ukinut u svakom obliku. On mora biti poslat Venecijanskoj komisiji. Ja sam od početka govorila da ću staviti veto na taj zakon, i učiniću to", rekla je ona.

Predstavnici opozicije usprotivili su se usvajanju tog zakona, navodeći da on Gruziju udaljava od Evropske unije.

Gruzija je za članstvo u toj organizaciji aplicirala početkom marta prošle godine, ali za razliku od Ukrajine i Moldavije nije dobila status kandidata.

Sukobi na ulicama

Gruzijska policija i specijalne snage suočili su se sa demonstrantima koji već nekoliko dana protestuju protiv usvajanja kontraverznog zakona.

Lokalni mediji prenose da su demonstranti policiju gađali petardama i kamenicama.

Do sukoba je došlo nedaleko od zgrade parlamenta u Tbilisiju, a situacija je eskalirala kada je zakon usvojen nakon prvog čitanja.

Organizatori protesta su najavili formiranje ljudskog lanca oko zgrade parlamenta.

Specijalne snage su pokušali da razbiju proteste upotrebom suzavca i vodenih topova, prenela je gruzijska televizija "Rustavi 2"