Nove tvrdnje o pozadini sabotaže "Severnog toka": Pranje od odgovornosti i mućenje vode

Glavni motiv za napad su svakako imali Vašington, London, Varšava i Kijev, koji su godinama unazad pretili rusko-nemačkoj energetskoj saradnji i Severnom toku, a moguće je i Oslo koji je i najviše profitirao od novonastale situacije, kaže Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Pro-ukrajinska grupa učestvovala je u sabotaži na gasovodima "Severni tok" objavio je "Njujork tajms" pozivajući se na saznanja američkih obaveštajnih službi i nanovo uskomešao međunarodnu javnost. Od Bele kuće koja nema komentar i upućuje na zvaničnu istragu evropskih partnera, preko savetnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihaila Podoljaka, koji tvrdi da oni nemaju nikakve veze s tim, do ruske strane gde to vide kao odvraćanje pažnje od zvanične istrage, kako je to formulisala protparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Navode "Njujork tajmsa" bi trebalo oprezno primiti k znanju, kaže u izjavi za RT Balkan dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

"U tekstu koji je objavljen se ne citira nijedan dokaz, ne označavaju preciznije akteri niti se objašnjava kako je izvršen napad. Glavni utisak je da su autori teksta želeli da 'operu' od odgovornosti SAD i aktere povezane sa zvaničnim Vašingtonom i da time negiraju navode Simora Herša", ističe Mitić.

Novinar Simor Herš je, inače, nedavno objavio članak u kojem iznosi navode da Vašington stoji iza napada na gasovod, kao i da su u tome imali direktnu pomoć Norveške.

Naš sagovornik dodaje da je važno da se eksplicitno ističe da Ruska Federacija ne stoji iza napada, što, kako napominje, direktno dezavuiše optužbe Poljske i Ukrajine o tome da je Moskva sama uništila svoj gasovod.

"Glavni motiv za napad su svakako imali Vašington, London, Varšava i Kijev, koji su godinama unazad pretili rusko-nemačkoj energetskoj saradnji i Severnom toku, a moguće je i Oslo koji je i najviše profitirao od novonastale situacije", kaže Mitić.

U tekstu "Njujork tajmsa" spekuliše se da bi saznanja o navodnoj ukrajinskoj umešanosti u sabotažu "Severnog toka", mogla da poremete odnose Nemačke i Ukrajine, dok Zaharova celu stvar sa tekstom američkog lista vidi sasvim drugačije: kao namerno odvraćanje pažnje javnosti.

"U ovom trenutku se čini izvesnije da se namerno muti voda kako bi se omela i relativizovala istraga. Odnosi Ukrajine i Nemačke bi mogli da budu poremećeni ukoliko se dokaže da je zvanični Kijev stajao iza ovog napada. Iz ovog izveštaja se, međutim, to ne može zaključiti", napominje Mitić.

I ističe da se upravo Zelenski i kijevski režim peru od odgovornosti.

"Teško je očekivati da će Vašington dopustiti da se odnosi Berlina i Kijeva poremete u trenutku kada svi zajedno formiraju 'tenkovsku koaliciju' i kada pokušavaju da održe vojnu pomoć Ukrajini na vrhu agende. Nesumnjivo je da Rusija mora sa svoje strane da istraje u tome da se izglasa formiranje istražne komisije UN", kaže naš sagovornik.

Navode o tome da iza napada na "Severni tok" stoje i Ukrajinci objavio je i nemački "Cajt" koji je, pozivajući se na svoje izvore, napisao da je brod koji je angažovan na sabotaži u vlasništvu dva Ukrajinca, a da je sedište kompanije u Poljskoj. Nemačka vlada je, kako je preneo TASS, saopštila da uzima u obzir navode "Njujork tajmsa" o pro-ukrajinskoj grupi.

"Nemačka će dugoročno biti najveći gubitnik ove sabotaže, a ponaša se kao nezainteresovana strana. Uprkos izjavama kancelara Šolca u Vašingtonu na sastanku sa Bajdenom da se Nemačka uspešno 'oslobodila' ruskog gasa i to bez posledica, najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je objavio Dojče Vele pokazuje da 69 odsto Nemaca očekuje da će se nemačka ekonomija pogoršati u budućnosti", navodi Mitić.

U tom kontekstu, napominje naš sagovornik, svakako je moguće da izveštaji o ukrajinskoj odgovornosti, ako ne kod zvaničnog Berlina, onda barem u nemačkoj javnosti izazovu još veću nervozu i nezadovoljstvo.