Svet

Čvorište u Turskoj treba da objedini gas iz Rusije, Azerbejdžana i Turkmenistana

Izgradnja distributivnog centra samo zarad ruskog gasa - neće biti dovoljna, tvrdi turski ekspert
Čvorište u Turskoj treba da objedini gas iz Rusije, Azerbejdžana i Turkmenistana© Unsplash

Stvaranje međunarodnog gasnog čvorišta u Turskoj biće isplativo ako se koristi, ne samo za snabdevanje Evrope ruskim gasom, već i gasom iz Azerbejdžana i Turkmenistana, rekao je Ugur Jasin Asal, šef Odseka za političke nauke i međunarodne odnose na Univerzitetu trgovine u Istanbulu. 

On je naveo da je očigledna potreba Evrope za gasom, te da izgradnja distributivnog centra u Turskoj samo zarad ruskog gasa - neće biti dovoljna.

"Za Tursku bi trebalo da bude strateški prioritet da kombinuje gas koji dolazi iz Azerbejdžana i Turkmenistana. To je potrebno i Evropi koja traži alternativne puteve gasa“, rekao je Asal.

Tokom govora na prošlonedeljnom Forumu ruske energetske nedelje, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi koji bi doveo do preusmeravanja tranzita gasa koji više nije moguć preko Severnog toka.

On je naveo da to podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kog bi se gasom snabdevale treće, pre svega evropske zemlje, ukoliko budu bile zainteresovane za to. 

O gasnom čvorištu se razgovaralo i 13. oktobra u Astani, kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio da bi čvorište trebalo uspostaviti što je pre moguće, te da je najpogodnije mesto za njega Trakija u evropskom delu Turske. 

image