Nemački ministar odbrane: Rano za tvrdnje da Ukrajinci stoje iza sabotaže na Severnom toku

Možda je to bila i operacija lažne zastave koja je organizovana sa ciljem da se okrivi Ukrajina, pokušao je da objasni Boris Pistorijus

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je danas da su "preuranjene" optužbe da iza eksplozija na gasovodu Severni tok stoji Ukrajina, prenosi Rojters.

On je ovo rekao tokom boravka u Stokholmu, gde se sastaju ministri odbrane EU i nakon objave "Njujork tajmsa", koji je citirao neimenovane američke obaveštajne zvaničnike koji tvrde da su proukrajinske grupe odgovorne za prošlogodišnju sabotažu.

"Možda je to bila i operacija lažne zastave koja je organizovana sa ciljem da se okrivi Ukrajina, što je opcija koja je pomenuta i u medijskim izveštajima. Verovatnoća za jedno ili drugo je podjednako velika", rekao je Pistorijus za nemački radio "Dojčlandfunk".

On je istakao da ne želi da komentariše pretpostavke koje su iznete u medijima i dodao da takođe smatra besmislenim spekulisati na osnovu ovakvih publikacija kakav bi uticaj hipotetičke pretpostavke iznete u članku, mogla da ima na podršku Nemačke Ukrajini.

Sada je mnogo važnije, rekao je ministar, da zemlje NATO-a čine sve što mogu da bolje zaštite svoju kritičnu podvodnu infrastrukturu.

"Njujork tajms" je juče objavio da novi obaveštajni podaci, koje su pregledali američki zvaničnici, sugerišu da je proukrajinska grupa, koju su činili ruski ili ukrajinski državljani, izvela napad na gasovod Severni tok prošle godine, ali da za takve zaključke nema čvrstih dokaza.

Ako Kina isporuči oružje Rusiji, Berlin će još više Ukrajini

Dodao je da će Berlin povećati podršku Ukrajini ako Kina isporuči oružje Rusiji.

"To znači, pre svega, da moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu... samo još više. Treba da činimo sve što je u našoj moći, i to činimo", izjavio je Pistorijus.