Borelj kritikovao zakon o "stranim agentima" u Gruziji; Zaharova: U SAD taj zakon postoji od 1938.

Marija Zaharova reagovala je na reči šefa diplomatije EU, rekavši da je sada jasno zašto SAD još nisu u EU, jer je taj zakon tamo na snazi od 1938. godine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kritikovao je novi gruzijski zakon o stranim agentima, rekavši da je nespojiv sa vrednostima EU i da je u suprotnosti sa ciljem Gruzije da se pridruži uniji.

"Zakon u svom sadašnjem obliku rizikuje da ima zastrašujući efekat na civilno društvo i medijske organizacije, sa negativnim posledicama po mnoge Gruzijce koji imaju koristi od njihovog rada. Ovaj zakon je nespojiv sa vrednostima i standardima EU", rekao je Borelj.

On je napomenuo da "EU poziva Gruziju da zadrži privrženost demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima i ukazao da narod ima pravo na mirne proteste.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na reči šefa diplomatije EU ocenivši da je razumljivo zašto SAD nisu u Evropskoj uniji, jer je u SAD zakon o stranim agentima na snazi od 1938. godine.

"Žozep Borelj je rekao da je predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao proteste u Tbilisiju, nespojiv sa vrednostima EU i da je u suprotnosti sa ciljem Gruzije da se pridruži uniji. Sada je jasno zašto SAD još nisu u Evropskoj uniji. Taj zakon je tamo na snazi od 1938. godine", napisala je Zaharova na Telegramu.

Tokom protestnog skupa u Tbilsiju, juče je privedeno 66 ljudi zbog nereda, dok je oko 50 pripadnika reda povređeno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije.

U saopštenju se dodaje da je miran protest prerastao u nasilnu akciju i da su demonstranti pokušali da blokiraju ulaz u parlament.

Gruzijski parlament usvojio je juče novi zakon o stranim agentima, dok su se protivnici novih propisa suočili policijom na ulicama gruzijske prestonice.

Novi Zakon o transparentnosti i stranom uticaju predviđa formiranje registra nevladinih organizacija, medija i drugih pravnih entiteta koje finansiraju strane države.

Usvajanje zakona podržali su poslanici vladajuće partije Gruzijski san, a ukoliko predsednica te zemlje Salome Zurabišvili odbije da ga potpiše, oni će pokušati da nadglasaju njen veto.