Svet

Neredi u Gruziji: Demonstranti upali u parlament, povređeno 50 policajaca (FOTO)

Protesti su organizovani nakon što je gruzijski parlament usvojio nacrt zakona koji predviđa da se organizacije koje se finansiraju iz inostranstva označe kao "strani agenti"
Neredi u Gruziji: Demonstranti upali u parlament, povređeno 50 policajaca (FOTO)© Tanjug/AP Photo

Na protestu kod parlamenta u Tbilisiju organizovanom protiv usvajanja zakona o stranim agentima uhapšeno je 66 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije.

Kako prenosi TASS, uhapšeni su zbog huliganstva i drugih prekršaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je dodalo da je tokom nereda povređeno 50 policajaca. Neki od njih su zadržanina bolničkom lečenju.

Pokrenuta je krivična prijava za napad na policijske službenike i službenike kazneno-popravnog sistema, kao i za oštećenje imovine.

Specijalne snage pokušale su da potisnu demonstrante, koristeći suzavac i vodeni top. Oko jedan sat posle ponoći policija je počela da rasteruje demonstrante. Oko šest sati jutros protest je završen, a saobraćaj u aveniji Rustaveli je obnovljen.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izrazila je podršku demonstrantima i saopštila je da će staviti veto na zakon o stranim agentima koji je izazvao veliku pometnju u društvu.

Ranije je administracija predsednice Gruzije saopštila da je Zurabišvili, koja boravi u poseti Americi, otkazala sve sastanke kako bi se obratila narodu zbog protesta.

Protesti su organizovani nakon što je gruzijski parlament usvojio nacrt zakona koji predviđa da se organizacije koje se finansiraju iz inostranstva označe kao "strani agenti".

Sednica je direktno prenošena na sajtu parlamenta, a glasanje je završeno sa 76 glasova "za" i 13 "protiv".

Predlog zakona mora da prođe dalje skupštinske procedure kako bi bio usvojen, ali ima široku podršku među poslanicima, uprkos pritiscima u zemlji i iz inostranstva.

Demonstranti su nosili ne samo zastavu Gruzije, već i Evropske unije.

image