Demonstracije u Moldaviji traju: Traže od vlasti da nadoknadi račune za zimski period

Građani su tokom zimskog perioda značajno osetili teret poskupljenja grejanja i struje zbog toga od vlasti traže da refundira račune za komunalne usluge tokom zimskih meseci

Vlasti Moldavije treba da nadoknade stanovnicima zemlje troškove grejanja i struje za zimski period, rekla je potpredsednica opozicione moldavske partije Šor Marina Tauber u intervjuu za "RIA Novosti".

Moldavija doživljava energetsku krizu zbog poskupljenja energenata, tarifa za gas je povećana sedam puta, a za struju četiri puta tokom protekle godine, cene vode za domaćinstva su se više nego udvostručile, pa je vlada izdvojila oko pet milijardi leja (261 milion dolara) iz budžeta za kompenzaciju troškova za gas, struju i grejanje. 

"Građani su tokom zimskog perioda značajno osetili teret poskupljenja grejanja i struje. Zbog toga se u okviru akcije 'Pokret za narod' pozivaju nadležne da građanima refundiraju troškove za grejanje i struju. Uvereni smo da vlasti imaju finansije za to. Prema našim procenama, četvrtina ovih sredstava dovoljna je da država plati račune stanovništvu za gas, grejanje, struju za sva tri zimska meseca", rekla je Tauberova.

Kao dokaz da država ima novac da refundira građanima troškove, navela je činjenicu da su i vladajuća većina i predsednica objavili da je za dve godine u zemlju ušlo milijardu evra. Kako je rekla, samo u 2023. godine EU je izdvojila 250 miliona evra, a ranije je uložila 300 miliona evra za poboljšanje energetske bezbednosti.

Poslanički klub stranke Šor u parlamentu je više puta iznosio zakonodavne inicijative za rešavanje društvenih problema, ali je vladajuća partija odbacivala sve predloge, kazala je Tauberova.

"Naše zakonodavne inicijative su se ticale i povećanja i indeksacije penzija i drugih socijalnih davanja. Ali vladajuća stranka je ignorisala sve naše predloge, ne stupa u kontakt sa opozicijom. Sada su penzije u zemlji tri puta manje od inflacije, a troškovi komunalija su enormno porasli. Na primer, mnogi penzioneri imaju penziju manju od 2.000 leja (oko 100 evra), a računi za gas budu od 4.000 do 6.000 leja (oko 200 do 400 evra), kako ljudi mogu da prežive u takvoj situaciji",  upitala je Tauberova.