Svet

"Tajms": NATO sakrio ime osobe koja stoji iza napada na Severni tok kako bi zaštitio Ukrajinu

Plan zvaničnika NATO bio je da zaštite Ukrajinu od javne svađe sa Nemačkom, piše britanski "Tajms"
"Tajms": NATO sakrio ime osobe koja stoji iza napada na Severni tok kako bi zaštitio Ukrajinuwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry

Nedelju dana nakon što su se dogodile eksplozije na Severnom toku, u Briselu je održan sastanak obaveštajnih službi i tom prilikom članovi skandinavske delegacije saznale su ko stoji iza eksplozija, piše britanski "Tajms".

"Nisu to uradili Amerikanci, Rusi ili Poljaci, očigledno im je rekla njihova obaveštajna služba, već je reč o privatnom poduhvatu koji vodi poreklo iz Ukrajine. Rečeno im je da to neće biti objavljeno u javnosti i da odbiju bilo kakva pitanja o tome zašto se zvanična istraga o uništenju rusko-nemačkog gasovoda odvija tako sporo", navodi "Tajms" u tekstu pod naslovom "Zapad je prećutao napad na Severni tok da bi zaštitio Ukrajinu".

Britanski medij navodi da ime osumnjičenog privatnog sponzora, Ukrajinaca koji nije povezan sa vladom predsednika Vladimira Zelenskog, kruži u obaveštajnim krugovima mesecima, ali ono nije otkriveno.

Plan zvaničnika NATO bio je da zaštite Ukrajinu od svađe sa Nemačkom, koja se otezala oko toga da li da im isporuči vitalnu vojnu pomoć, uključujući tenkove "leopard 2" i sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T.

"Takvo saosećanje je dobro za nastavak podrške NATO vlada Kijevu dok pokušava da zadrži nemilosrdnu rusku ofanzivu u Donbasu i povrati izgubljene zemlje. Međutim, javno mnjenje je prevrtljivija stvar, a u Nemačkoj je podrška naoružavanju Ukrajine već na ivici noža", navodi "Tajms".

Ovaj britanski medij piše kako je uticajna ličnost finansirala ovu sofisticiranu operaciju iz svog džepa — jahtu, elitne ronioce, falsifikovane pasoše i nabavku oblikovanih eksplozivnih punjenja dostupnih samo gasnoj i naftnoj industriji sa određenom licencom i to uz veliku cenu.

"Njegovo ime će se sigurno pojaviti na kraju, posebno ako se ima u vidu da je on ostavio posebnu vizit kartu", napominje "Tajms".

Novinar Simor Herš je, inače, nedavno objavio članak u kojem iznosi navode da Vašington stoji iza napada na gasovod, kao i da su u tome imali direktnu pomoć Norveške.

"Njujork tajms" je juče objavio da iz napada na Severni tok stoji ukrajinska teroristička grupa. 

image