Ko bi mogao da zameni Liz Tras na čelu britanske vlade?

Dok popularnost britanske premijerke opada, broj kandidata za njenu funkciju raste

Nakon nešto više od mesec i po dana na čelu britanske vlade, Liz Tras se suočava sa velikim pritiscima kako od opozicije i stručne javnosti tako i od članova sopstvene partije, a glasine o njenoj smeni postaju sve jače.

Sve je počelo samo dva dana nakon što je Trasova preuzela premijersku funkciju kada je, nakon punih sedamdeset godina na tronu, preminula kraljica Elizabeta Druga, što je praktično paralisalo čitavu zemlju, ali i rad nove vlade u prve dve nedelje mandata.

Najava "mini-budžeta" koji je predviđao smanjenje poreza za gotovo 45 milijardi funti uzburkala je tržišta u Britaniji i srušila vrednost funte, a Trasova je bila primorana da prizna poraz i smeni ministra finansija Kvasija Kvartenga nakon samo mesec dana. Njegov naslednik na toj funkciji Džeremi Hant nije trošio vreme i nedugo nakon postavljanja na ministarsko mesto objavio je da od radikalnih poreskih reformi u Britaniji neće biti ništa.

Ova serija neuspeha odrazila se na popularnost Trasove i njene Konzervativne partije, kojoj sva istraživanja javnog mnjenja predviđaju izborni debakl kakav ta partija nije doživela decenijama. Zato ne čudi što se u britanskim medijima sve više spekuliše da bi partijski vrh mogao po kratkom postupku da smeni aktuelnu premijerku nakon samo nekoliko nedelja na funkciji.

Uticajni konzervativni poslanik Krispin Blant prvi je član ove partije koji je javno podržao razrešenje Trasove kada je gostujući na "Čenel 4" izjavio da je "igra gotova, a sada je pitanje samo kako sprovesti tranziciju na vrhu". On je dodao da je "potpuno jasno" da Tras mora da ode, kao i da podržava nekadašnjeg ministra finansija Rišija Sunaka za mesto njenog naslednika.

Blantu su se uskoro pridružilo još nekoliko kolega, uključujući i konzervativne parlamentarce Endrua Bridžena i Džejmija Valisa koji su javno pozvali premijerku da podnese ostavku, prenosi „Skaj njuz“.

Pravila Konzervativne partije ne dozvoljavaju pokretanje procedure smene lidera u prvih godinu dana nakon preuzimanja funkcije, ali sve veći broj konzervativaca smatra da bi to pravilo trebalo izmeniti kako bi Liz Tras što brže bila smenjena i zamenjena kompetentnijim liderom. Samim tim, spekulacije o tome ko bi mogao da zameni aktuelnu premijerku u Dauning stritu 10 počele su da kruže u britanskoj javnosti.

Džeremi Hant

Novi ministar finansija Džeremi Hant preko noći je postao prvi favorit za premijersku funkciju. Reč je o iskusnom političaru koji je vodio više ministarstava tokom prethodnih deset godina, uključujući spoljnih poslova, zdravlja i kulture.

Hant se već dva puta kandidovao za lidera Konzervativne parije, ali je oba puta poražen, prvo od Borisa Džonsona, a ranije ove godine i od same Liz Tras. Kako prenosi britanski "Skaj njuz", mnogi poslanici u britanskom parlamentu veruju da će Hant uskoro postati nezvanični lider britanske vlade koji će iza kulisa imati više uticaja i od same premijerke.

Hant do sada u javnosti nije pokazivao previše interesovanja za premijersku funkciju koja dugo nije delovala ovoliko neprivlačno. U nedavnom intervjuu izjavio je da nakon dva poraza na izborima za lidera Konzervativne partije više nema ambicija da se bori za tu funkciju, prenosi "Skaj njuz".

Riši Sunak

Riši Sunak, ministar finansija u vladi Borisa Džonsona i kandidat na poslednjim izborima za lidera Konzervativne partije, jedan je od pretendenata na premijersku funkciju. Tokom kampanje bio je oprezniji u davanju obećanja od Trasove, što mu je donelo podršku konzervativnih parlamentaraca, ali je na kraju doživeo poraz u direktnom duelu sa aktuelnom premijerkom koju je podržala većina od oko 170.000 članova partije.

U kontrastu sa haotičnom Trasovom, Sunak sada deluje kao daleko privlačnija opcija, a njegova upozorenja da Trasova želi da vodi "ekonomsku politiku iz bajke" uglavnom su se obistinila. Ipak, nakon nedavnog poraza na unutarpartijskim izborima upitno je da li on ima dovoljno demokratskog legitimiteta za obavljanje premijerske funkcije.

Peni Mordant

Konzervativna poslanica Peni Mordant takođe se spominje kao potencijalna kandidatkinja za mesto premijera. Mordantova obavlja funkciju Lidera Donjeg doma Parlamenta, a na nedavnim unutarstranačkim izborima završila je na trećem mestu. Nakon što se povukla iz trke za lidera Konzervativaca podržala je Liz Tras u duelu sa Sunakom.

To je nije sprečilo da poslednjih nedelja zauzme kritičniji stav prema politici nove premijerke, a u britanskim medijima se govori da ima sve jaču podršku konzervativnih poslanika. Prema navodima "Skaj njuza", Krispin Blant je privatnim razgovorima podržao Mordanotvu i Sunaka kao najbolje zamene za sve nepopularniju Trasovu.

Ben Volas

Ben Volas, ministar odbrane, već neko vreme važi za jednog od najpopularnijih političara u Konzervativnoj partiji. On je odbio da se kandiduje za mesto naslednika Borisa Džonsona ranije ove godine, a nije izvesno da on ima dovoljno ambicije da preuzme premijersku funkciju i sve poteškoće koje dolaze sa njom.

Volas se poslednjih meseci profilisao kao jedan od najtvrđih zastupnika proukrajinske politike i kritičara Rusije. Kao ministar odbrane učestvovao je u slanju velike količine vojne pomoći Ukrajini, a Britanija se obavezala da će obučavati više od deset hiljada ukrajinskih vojnika.

Britanci su Ukrajini poslali veliku količinu raketnih sistema, antitenkovskih raketa, oklopnih vozila, dronova i tenkova. Volas je najnoviji paket vojne pomoći najavio 13. oktobra, kada je rečeno da će Velika Britanija Ukrajini poslati sisteme protivvazdušne odbrane.

Boris Džonson

Kao potencijalni kandidat pominje se čak i donedavni premijer i lider Konzervativaca Boris Džonson. On je podneo ostavku na te funkcije početkom jula, nakon serije skandala koji su značajno poljuljali njegovu popularnost.

Prema navodima "Skaj njuza" pojedini konzervativni poslanici predložili su povratak nekadašnjeg premijera na tu funkciju, ali u ovom trenutku nije jasno da li Džonson razmišlja o potencijalnom povratku.

Džonson je u svom oproštajnom govoru početkom septembra privukao pažnju kada je sebe uporedio sa rimskim političarem Cincinatusom, koji je živeo u petom veku pre nove ere i koji se vratio iz političke penzije kako bi po drugi put obavljao funkciju diktatora. Mnogi posmatrači u Bratniji su tu Džonsonovu izjavu protumačili kao znak da bivši premijer ne želi da tek tako prihvati poraz i da planira svoj povratak na vrh britanske politike.

Ukoliko dođe do promena na vrhu i smene Liz Tras, ona bi mogla da postavi neslavni rekord kao britanski premijer sa najkraćim stažom na toj funkciji.