Si Đinping: Kina mora da ojača vojsku da bi pobeđivala u ratovima

Kineski predsednik je zatražio od nacionalnih laboratorija da ubrzaju istraživanja na polju vojne tehnologije, tako da Kina ne mora da se oslanja na druge zemlje

Kineski predsednik Si Đinping je u susretu sa kineskom vojnom delegacijom, tokom godišnjeg zasedanja parlamenta, istakao da će Kina konsolidovati i unaprediti integrisane nacionalne strateške sisteme i kapacitete, prenosi Rojters.

"Kina mora sistematski da poboljšava sposobnost za rešavanje strateških rizika, da se pridržava strateških interesa i ispunjava strateške ciljeve, kako bi ojačala svoju vojsku i pobeđivala u ratovima", izjavio je kineski predsednik.

On se pojavio u odelu maslinasto zelene boje, podsetivši da vojsku mora da vodi partija i zatražio od nacionalnih laboratorija da ubrzaju istraživanja na polju vojne tehnologije, tako da Kina ne mora da se oslanja na druge zemlje.

"Kina mora bolje da koristi nauku u oblasti vojske, kao i tehnologiju, kako bi ojačala armiju i pobeđivala u ratovima", ocenio je Si.

Si je vrhovni komandant kineske vojske i formalno će biti izabran za predsednika sledeće nedelje, što će mu biti treći mandat.