Policija suzavcima rasteruje demonstrante u Gruziji (VIDEO)

Sukobi između policije i demonstranata izbili su u utorak nakon što je gruzijski parlament izglasao predlog zakona koji zahteva da svaka organizacija koja prima više od 20 odsto sredstava iz inostranstva bude registrovana kao strani agent

Specijalne snage policije u Tbilisiju isterale su hiljade demonstranata iz avenije Rustaveli u centru gruzijske prestonice koristeći suzavce.

Ljudi su u panici bežali po susednim ulicama, vičući uvrede na račun vlasti. U blizini parlamenta nalaze se ekipe hitne pomoći koje pružaju prvu pomoć povređenima. Demonstranti pomažu jedni drugima da se izbore sa dejstvom suzavca tako što jedni drugima ispiraju oči fiziološkim rastvorom i nude vodu, prenose "RIA novosti".

Večeras je na hiljade demonstranata okružilo zgradu parlamenta u Tbilisiju. Demonstranti su koristili molotovljeve koktele i vatromet protiv policije, javljaju mediji.

U Tbilisiju su u utorak ujutru počeli protesti protiv zakona o stranim agentima koji je sinoć usvojen.

Gruzijska policija koristila vodene topove i suzavce kako bi deblokirala zgradu parlamenta i odbila demonstrante, javljaju lokalni mediji. Prenosi protesta uživo pokazuju demonstrante koji pokušavaju da na silu uđu u zgradu parlamenta.

Opozicioni lider Giorgi Vašadze je tokom večerašnjih protesta pozvao vladajuću partiju "Gruzijski san" da odmah povuku nacrt zakona, koji je gruzijska opozicija poredila sa ruskim zakonima o stranom uticaju.

Gruzijski opozicionar je izjavio da ministarstvo ima jedan sat da povuče nacrt, inače će aktivisti preći na "druge korake", prenose "RIA novosti". Drugi zahtev demonstranata je oslobađanje pojedinaca koji su prethodno privedeni tokom protesta, prenose ruski mediji.

Nakon što je rok ultimatuma istekao, Vašadze je pozvao demonstrante da "mirno i nenasilno" opkole parlament.

Privedeno više od 70 demonstranata, povređeni policajci i civili

Prema pisanju medija, do sada je uhapšeno više od 70 demonstranata, a gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslva saopštilo je da je u "nasilnim akcijama" demonstranata tokom jučerašnjih protesta povređeno oko 50 policajaca, a nekoliko njih je hospitalizovano i potrebna im je operacija. Ministarstvo je saopštilo da su tokom sukoba povređeni i civili, ne navodeći više detalja.

Kako se navodi u saopštenju, gruzijske vlasti su u više navrata bezuspešno pozivali demonstrante da se povuku, ukazavši da je policija "bila prinuđena da dosledno koristi srazmernu silu i specijalna sredstva prinude" zarad uspostavljanja reda.

Međutim, gruzijski opozicioni poslanik Giorgi Vašadze ocenio je da je reakcija policije bila "nesrazmerna".

Dokument "O transparentnosti stranog uticaja"

Dok vladajuća stranka podržava dokument, opozicija smatra da je nacrt zakona "ruska verzija", te da udaljava zemlju od Evrope. Prema dokumentu "O transparentnosti stranog uticaja" planirano je da se u Gruziji formira registar nevladinih organizacija i medija koje dobijaju sredstva od stranih država, odnosno da se svaka organizacija koja prima više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva zavede kao "strani agent".

Predstavnici vladajuće stranke "Gruzijski san", koja predstavlja parlamentarnu većinu, saopštili su da podržavaju nacrt zakona te da ukoliko predsednica stavi veto na dokument oni će ipak pokušati da "proguraju" zakon.

Reakcije predsednice Gruzije, SAD i lidera vladajuće stranke

SAD su iskazale svoju podršku demonstrantima, a ambasada u Tbilisiju osudila je usvajanje zakona kao "mračan dan za demokratiju" u Gruziji. Stejt department je saopštio da bi Vašington mogao da uvede sankcije vladi zbog gušenja protesta.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili snimila je video obraćanje iz Njujorka u utorak uveče, u kojem je takođe osudila nacrt zakona i obećala da će na njega staviti veto. Zurabišvili je prethodno služila kao francuski ambasador u Gruziji, a postala je gruzijski državljanin – i ministar spoljnih poslova – nakon "Ružičaste revolucije" koju su podržale SAD 2003.

Irakli Kobahidze, lider vladajuće partije "Gruzijski san", osudio je navodnu želju opozicije da ponovi "revoluciju špijuna" koja je Gruziji donela "devet antievropskih godina mučenja, iznude, cenzure i gubitka 20 odsto teritorije".

"Gruzijsko društvo je danas dovoljno zrelo da ne dozvoli novu revoluciju istih špijuna ili povratak u prošlost", rekao je Kobahidze novinarima. On je predvideo da će se "na kraju strasti smiriti" i da će novi zakon obezbediti transparentnost u pogledu toga ko finansira "ekstremističke organizacije" koje se bave "boljševičkom propagandom."

"Ako ne zaštitimo državu od špijunskih planova, ne samo da nećemo postati članovi Evropske unije, već ćemo izgubiti i naš suverenitet", rekao je Kobahidze.