Svet

"Fajnenšel tajms": Zapadni zvaničnici umanjuju odgovornost Ukrajine oko Severnog toka

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nije isključio mogućnost da je navodna ukrajinska sabotaža Severnog toka nameštaljka, dok šef diplomatije EU Žozep Borelj navodi da se radi o spekulacijama i da je istraga još u toku
"Fajnenšel tajms": Zapadni zvaničnici umanjuju odgovornost Ukrajine oko Severnog tokawww.globallookpress.com © © Kay Nietfeld

Zapadni zvaničnici pokušavaju svojim izjavama da umanje navodnu odgovornost Ukrajine za sabotažu na gasovodu Severni tok i pozivaju na oprez u iznošenju takvih tvrdnji komentarišući nedavno pisanje zapadnih medija o tome da je napad izvršila pro-ukrajinska grupa.

NATO, Evropska unija i Švedska pozivaju na oprez u iznošenju optužbi za napad na gasovod koji je spajao Rusiju i zapadnu Evropu, dok nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nagoveštava da bi priča o ukrajinskoj sabotaži mogla biti nameštaljka, piše "Fajnenšel tajms".

Prema navodima nemačkih medija, istražitelji su otkrili da je brod za koji se sumnja da je pomoću njega bio izvršen napad na Severni tok prošle godine, iznajmila firma sa sedištem u Poljskoj, a čiji su vlasnici Ukrajinci, kao i da su na plovilu pronađeni tragovi eksploziva.

Kancelarija nemačkog saveznog tužioca potvrdila je da je pretresla brod za koji se sumnja da je bio korišćen za prevoz eksplozivnih naprava za podvodne eksplozije koje su oštetile cevi gasovoda Severni tok.

Ali Pistorijus je izneo da su napadači možda namerno ostavili lažne tragove kako bi smestili Ukrajincima.

Nemački ministar naglasio je da i ako bi se dokazalo da iza napada stoje Ukrajinci, bilo bi važno da se jasno raščisti da li je grupa delovala sa znanjem ukrajinske vlade ili nije. Savezni tužilac saopštio je da još uvek nije moguće iznositi bilo kakve pouzdane izjave o tome da li je napad naredila ukrajinska država. Dodaju i da zaposleni u nemačkoj kompaniji koja poseduje brod nisu osumnjičeni za bilo kakvo krivično delo.

Uz Nemačku, nastavljaju se istrage i u Danskoj i Švedskoj. Ni iz ove dve zemlje, takođe, nisu saopšteni još uvek nikakvi rezultati.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ne može da se odredi ko stoji iza sabotaže i da treba sačekati rezultate istrage pre razgovora o tome ko je izvršio napad.

Slično je poručio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je rekao da se radi o spekulacijama i da dok god traje istraga ne mogu da se izvuku nikakvi konačni zaključci.

Švedski ministar odbrane Pal Džonson takođe je rekao da ne želi da izvodi preuranjene zaključke.

Ukrajina je negirala bilo kakvu uključenost u napade.

image