Svet

Francuski stručnjak o novim izveštajima o Severnom toku: SAD misle da je ceo svet naivan

"Očekivalo bi se manje glupo objašnjenje američke tajne službe... Ovo je smešno", izjavio je ekspert za oružje francuskog tink tanka Stratpol Zavijer Moro za "Sputnik"
Francuski stručnjak o novim izveštajima o Severnom toku: SAD misle da je ceo svet naivanGetty © Drew Angerer/Getty Images

Izveštaji zapadnih medija glavnog toka o grupi pojedinaca koja navodno stoji iza sabotaže Severnog toka su "smešni" i imaju za cilj skretanje pažnje sa optužbi na račun SAD, rekao je ekspert za oružje iz francuskog tink tanka Stratpol Zavijer Moro za "Sputnik".

Podsetimo, "Njujork tajms" je u utorak izvestio da novi obaveštajni podaci ukazuju na umešanost proukrajinske grupe eksplozije na Severnom toku, nakon što su američki i drugi zapadni mediji mesec dana ignorisali izveštaj Simora Herša u kojem nezavisni novinar i dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi da su za sabotažu odgovorne SAD u saradnji sa Norveškom.

Nemački list "Cajt" je, citirajući nemačke istražitelje, preneo da je napade izvelo šest osoba nepoznate nacionalnosti koristeći čamac iznajmljen od jedne poljske firme, koja je očigledno u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

"Ova verzija priče o sabotaži je groteskna. Šestoro stranaca iznajmljuju jahtu u Poljskoj i dižu u vazduh tri od četiri cevovoda na dnu Baltičkog mora? Vašington zaista smatra Nemce, Evropljane i ceo svet neverovatno naivnim. .. Očekivalo bi se manje glupo objašnjenje američke tajne službe... Ovo je smešno", rekao je Moro.

Citirajući švedske istražitelje, stručnjak je podsetio da je sabotaža zahtevala ekvivalent 100 tona TNT-a, što znači da je izvedba sabotaže bila izrazito komplikovana.

"Uništavanje takve strukture, na dubini od 55 metara i više, moguće je samo za rusku, američku mornaricu i mornarice nekolicine drugih NATO članica, ali svakako ne za Poljsku ili Ukrajinu", objasnio je Moro.

Otkud SAD podaci ako one ne sprovode istragu?

Stručnjak je takođe ukazao da je "zanimljivo" to što su i "Njujork tajms" i "Cajt" svoje ekskluzive objavili istovremeno, ali da ni jedna ne otkriva identitet navodnih šest diverzanata. Moro je skrenuo i pažnju na to da se američki narativ menja, te da je Vašington odustao od optuživanja Moskve i sada se usredsredio na skretanje pažnje sa sopstvene odgovornosti.

"SAD ne učestvuju u istrazi koju vode Šveđani i Danci i nisu najavile da će sprovesti sopstvenu istragu. I vidite sad! Vašington odjednom dolazi sa odgovorom na pitanje ko je sabotirao Severni tok 1 i 2. Ovo je očigledno pokušaj da se javnosti skrene pažnja sa vrlo uverljivog objašnjenja koje je izneo ugledni novinar Sejmur Herš: američka mornarica je navodno odgovorna za sabotažu, koju je sprovela uz pomoć norveške mornarice", rekao je Moro.

Francuski stručnjak je ocenio da je Heršovo objašnjenje mnogo ubedljivijim od "proglasa američkih službi" i rekao da je nekoliko zemalja moglo imati koristi od sabotaže Severnog toka iz različitih razloga.

Podsetimo, list "Špigl" je još u oktobru prošle godine izvestio da nemački istražitelji sumnjaju da je za sabotažu odgovoran državni, a ne privatni akter, sa čime se složio i bivši šef nemačke federalne obaveštajne službe Gerhart Šindler u izjavi za "Velt".

Moro u intervjuu za "Sputnik" podseća da je poljski predsednik Andžej Duda još u avgustu 2022. godine insistirao na demontiranju Severnog toka, a da su slični pozivi dolazili iz zvaničnog Osla, koji je instalirao svoj "Baltički gasovod" kako bi u Poljsku preusmerio deo norveškog gasa koji se inače šalje u Nemačku.

Moro: Nemačka nije čak ni vazal SAD, već vulgarno potčinjena 

Ideju da sabotaža Severnog toka ide u korist i SAD potkrepljuje činjenica da je Evropa sada postala zavisnija od američkog tečnog prirodnog gasa, koji Vašington prodaje zemljama EU, a pogotovo Nemačkoj, po četiri puta većoj ceni od ruskog gasa, rekao je Moro.

"Ono što je teško razumeti je da vlada nemačkog kancelara [Olafa] Šolca ćuti na svim jezicima: nema ni naznake negodovanja zato što je Nemačka upravo izgubila investiciju u gasovode vrednu desetine milijardi evra koju su platili svi nemački građani. Nemačka vidi sebe kao saveznika SAD. Ako je — što je verovatnije — Heršova verzija tačna, onda Nemačka nije čak ni vazal Sjedinjenih Država, to je odnos vulgarne zavisnosti, a nemačka je dominion koji se ne konsultuje čak ni kada je njena ekonomska budućnost u pitanju, a ona sama se ne usuđuje ni da protestuje", ocenio je ekspert.

Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je u februaru 2023. izveštaj u kojem se navodi da su ronioci američke mornarice tokom vežbi NATO Baltops u leto 2022. postavili eksploziv na gasovodima Severnog toka, a koje je Norveška aktivirala tri meseca kasnije.

U izveštaju se dodaje da je američki predsednik Džo Bajden odlučio da sabotira Severne tokove posle više od devet meseci tajnih razgovora sa timom za nacionalnu bezbednost.

image