Francuska mora da isplati 10.000 evra feministkinji iz ukrajinske organizacije "Femen"

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da Eloiz Bouton dobije odštetu od Francuske zbog "kršenja njenog prava na slobodu izražavanja"

Evropski sud za ljudska prava, naložio je Francuskoj da isplati 10.000 evra bivšoj članici međunarodne organizacije "Femen", Eloiz Buton, zbog kršenja njenog prava na "slobodu izražavanja".

"Femen" je ekstremna feministička grupa, osnovana u Ukrajini 2008. godine. Ta organizacija je postala poznata po kontroverznim i neretko nasilnim protestima širom sveta.

Do odluke da bivša članica dobije odštetu od Francuske, došlo je zbog uslovne zatvorske kazne, na koju je Eloiz osuđena, nakon što je 2013. godine u toplesu simulirala abortus u Crkvi Madlen u Parizu. Ona je tom prilikom držala krvave komade mesa u rukama, a na leđima su joj bile ispisane reči: „Božić je otkazan“.  Prema tvrdnjama očevidaca, tog dana je urinirala na stepenicama pored oltara.

Buton su francuske vlasti optužile za nedolično ponašanje na javnom mestu, a ne za napad na verske slobode, stoga je Evropski sud za ljudska prava osudio odluku francuskog pravosuđa i nazvao je "kršenjem slobode izražavanja".