"Blumberg": Desničari iz Evrope stali uz Sunaka u odbrani od migranata

Prema predlogu zakona, svako ko neovlašćeno stigne u zemlju imao bi pravo na azil u nekoj "bezbednoj" trećoj zemlji poput Ruande, a migranti bi mogli biti zadržani u pritvoru 28 dana bez kaucije

Planovi premijera Rišija Sunaka, da trajno zabrani tražiocima azila da neovlašćeno dolaze u Veliku Britaniju čamcima, naišli su na pohvale krajnje desnice u Evropi, prenosi "Blumberg".

Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini pozdravio je ove mere kao "oštre, ali poštene", dok je bivši francuski predsednički kandidat Erik Zemur čestitao Sunaku na njegovom stavu.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen predstavila je ove nedelje novi zakon kao ključan za nameru premijera da "zaustavi čamce" kojima migranti prelaze Lamanš.

Agencija UN-a za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog ovih planova i rekla da Sunakov plan predstavlja "zabranu azila".

Mateo Salvini podelio je sliku Sunaka na internetu, uz detalje njegove odluke. "Oštro, ali pošteno", napisao je lider stranke Liga na Instagramu.

U Francuskoj, Erik Zemur, čija se neuspela kandidatura za predsednika Francuske u potpunosti zasnivala na pitanjima migracije, podržao je Sunakovu odluku rečima da je "poruka jasna".

Zemur, koji je tvrdio da su saradnici Adolfa Hitlera iz Višija štitili francuske Jevreje, izjavio je: "U Velikoj Britaniji ilegalni imigranti nisu dobrodošli i neće imati povlašćeni tretman", dodajući: "Čestitam britanskom premijeru koji, za razliku od Makronove vlade, bira da zaštiti svoj narod od migrantske poplave."

Premijer Sunak će se u petak u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a na sastanku će biti reči o zaustavljanju čamaca kojima se prevoze migranti iz Francuske.

Okrutna politika ili pojačanje retorike

U Britaniji laburisti optužuju vladu da je "pojačala retoriku o izbeglicama" i da je reč o "neefikasnoj prevari".

Lider Škotske narodne partije Stiven Flin je izjavio da je Sunaka inspirisao ili istaknuti borac za bregzit Najdžel Faraž ili Enoh Pauel, poznat po svom govoru o "rekama krvi", koji je okrivljen za povećanje rasnih tenzija 60-ih godina.

Ministarka Suela Brejvermen, koja je priznala da bi planovi mogli biti u suprotnosti sa zakonima o ljudskim pravima, rekla je da bi neuspeh u rešavanju "talasa ilegalnih migranata" značio "izdaju birača".

Ministarka Brejvermen se ove sedmice sporila sa sportskim novinarom Bi-Bi-Sija Gerijem Linekerom, koji je opisao Sunakovu politiku kao "okrutnu" i kritikovao narativ koji je okružuje kao "sličan onom koji je Nemačka koristila 30-ih godina."

Ministarka je, u Bi-Bi-Sijevom podkastu "Političko mišljenje", rekla: "Javno izbacivanje ove vrste lakomislenih analogija umanjuje neopisivu tragediju kroz koju su prošli milioni ljudi i ne mislim da se bilo šta što se dešava u Velikoj Britaniji danas može približiti onome što se dogodilo tokom Holokausta. Smatram da je poređenje lenjo i beskorisno."

Sunakovi planovi najpre moraju da budu odobreni u Parlamentu.

Prema predlogu zakona, svako ko neovlašćeno stigne u zemlju imao bi pravo na azil u nekoj "bezbednoj" trećoj zemlji poput Ruande, a migranti bi mogli biti zadržani u pritvoru 28 dana bez kaucije.