Doktor Frankenštajn: Napravili miša od ćelija dva oca

Ovo je prvi put da su jajašca kultivisana iz muških ćelija kože, a procenjuje se da će za 10 godina to biti moguće i kod ljudi

Naučnici su stvorili miševe od materijala dva biološka oca, oplodnjom jajašca iz muških ćelija, što je na konferenciji o genetici u Londonu ocenjeno kao veliki napredak koji otvara radikalne mogućnosti na polju reprodukcije -  za lečenje neplodnosti kod žena ili dobijanje biološke dece kod istopolnih parova.

Ovo je prvi put da su jajašca kultivisana iz muških ćelija kože.

Pionir u laboratorijskom uzgajanju jajašca i semena je vođa studije Kaciho Hajaši sa Univerziteta Kjušu u Japanu.

Studija se oslanjala na niz složenih koraka za transformaciju ćelije kože, koja nosi kombinaciju muškog XY hromozoma, u jaje sa ženskom XX verzijom hromozoma.

"Muške ćelije kože su reprogramirane u stanje nalik matičnim ćelijama da bi se stvorile takozvane indukovane pluri-potentne matične (iPS) ćelije. Y-hromozom ovih ćelija je zatim obrisan i zamenjen X hromozomom, "pozajmljenim" iz druge ćelije da bi se proizvele iPS ćelije sa dva identična X hromozoma", navodi "Gardijan".

Prema rečima naučnika, najveći trik ove studije bio je da se umnože X hromozomi.

"Zaista smo pokušali da uspostavimo sistem za dupliranje X hromozoma", objasnio je Hajaši.

Postupkom je rođeno sedam miševa, koji su zdravi, dobro napreduju i dobili su svoje potomstvo.

Hajaši predviđa da će primena ovog postupka kod ljudi moći da se uspostavi u roku od jedne decenije.

Drugi su sugerisali da je ovaj vremenski okvir optimističan s obzirom na to da naučnici tek treba da stvore održiva ljudska jajašca uzgojena u laboratoriji iz ženskih ćelija. 

Ako se metod pokaže kao siguran zbog genetske mutacije, omogućio bi i da dvoje muškaraca imaju svoju bebu.

Profesor Džordž Dejli, dekan Harvardske medicinske škole, opisao je rad kao "fascinantan", ali je naglasio da su ljudske ćelije veći izazov od ćelija miša.