Svet

Britanija plaća Francuskoj da zadrži migrante? Sunak i Makron objavili novi sporazum o migrantima

London će platiti Francuskoj više od 500 miliona dolara kako bi pooštrila kontrolu nad kanalom Lamanš i sprečila nelegalne migrante da čamcima prelaze u Veliku Britaniju
Britanija plaća Francuskoj da zadrži migrante? Sunak i Makron objavili novi sporazum o migrantimaGetty © Kin Cheung - Pool/Getty Images

Britanija će platiti Francuskoj oko 480 miliona funti (577 miliona dolara) u naredne tri godine kako bi pomogla u sprečavanju migranata da prelaze u Britaniju malim čamcima. Novac je namenjen finansiranju većeg broja patrola i poboljšane tehnologije.

Novi sporazum objavili su britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron tokom skupa čija je svrha uspostavljanje novih veza sa Britanijom nakon bregzita. Skup je ujedno predstavljao prvi sastanak Francuske i Britanije u poslednjih pet godina, prenosi Rojters.

U okviru novog sporazuma, Britanija će pomoći u finansiranju centra za migrante u Francuskoj. Britanija je takođe pristala da pošalje službenike britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala sa njihovim francuskim kolegama u zemlje koje se nalaze na rutama koje koriste krijumčari ljudi.

Britanija će obećanu sumu plaćati u ratama, dok će Francuska takođe obezbediti znatno više sredstava, dodaje se.

Velika Britanija je početkom meseca predstavila novi zakon koji zabranjuje ulazak u zemlju tražiocima azila koji dolaze na ostrvo malim brodovima ili čamcima preko Lamanša.

Novim propisom predviđeno je da će svakom ko na ovaj način dođe u zemlju biti onemogućeno da zatraži azil i biće deportovan ili u zemlju porekla ili u takozvane bezbedne treće zemlje.

Sunakova Konzervativna partija nada se da bi sprovođenjem čvrste politike prema imigraciji mogli da povrate svoju popularnost u javnosti pošto u anketama zaostaju za glavnom opozicionom Laburističkom strankom, prethodno je ocenio Rojters.

image