Svet

Volskij upozorava: Sakašvilijeve pristalice iz Ukrajine stigle u Gruziju da izazovu građanski rat

Potpredsednik gruzijskog parlamenta kaže da je cilj grupe koja je stigla u Tbilisi da destabilizuje i odvoji Gruziju od sopstvenih interesa
Volskij upozorava: Sakašvilijeve pristalice iz Ukrajine stigle u Gruziju da izazovu građanski rat© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Potpredsednik gruzijskog parlamenta Georgij Volskij upozorio je da su pristalice bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija, koje su se u Ukrajini borile na strani Oružanih snaga Ukrajine, doputovale u Gruziju kako bi "pogurali" omladinu ka revolucionarnom scenariju.

"Postoje informacije da se određena grupa mladih sprema da 'omete' razvoj ovih političkih procesa. To se odnosi na politički tim koji trenutno vodi Levan Habeišvili, a dodao bih da je određena grupa Sakašvilijevih pristalica došla iz Ukrajine. To su borci koji će pokušati, koristeći ovu omladinsku energiju, da se ovaj revolucionarni proces ne skine sa dnevnog reda, već da ga pretvore u građanski rat, stampedo, konfrontaciju", rekao je Volskij.

Prema njegovim rečima, ti ljudi žele da destabilizuju i "odvoje" Gruziju od sopstvenih interesa.

"Za razvoj ovih procesa koriste se dezinformacije da je protiv učesnika skupova upotrebljena nesrazmerna sila", naveo je on.

Sakašvili, predvodnik protesta posle kojih je sa vlasti 2003. zbačen Eduard Ševerdnadze, i predsednik Gruzije od 2004. do 2007. i od 2008. do 2013. godine, otišao je u Ukrajinu po okončanju drugog predsedničkog mandata. 

U Gruziji je kasnije u odsustvu osuđen na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja, a uhapšen je u oktobru 2021. kada se vratio u zemlju u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije na lokalnim izborima. Poručio je da se vraća uprkos pretnji zatvorom, da bi pomogao da se "spasi zemlja" i pozvao građane da na izborima glasaju za opoziciju i da protestuju posle izbora, preneo je Rojters.

Predsednik vladajuće stranke "Gruzijski san" Irakli Kobahidze izjavio je da je Sakašvili planirao da izvrši državni udar.

"Došao je u Gruziju kako bi sproveo u delo svoje pretnje da izvrši državni udar i donese nerede u zemlju. Shodno tome, organi reda su preduzeli sve mere kako bi sprečili da napravi novi prekršaj", rekao je Kobahidze.

Sakašvili je dobio ukrajinsko državljanstvo 2015. godine, a na sudskom ročištu govorio je samo na ukrajinskom, noseći majicu na kojoj je bilo odštampano "Ja sam Ukrajinac". Bio je guverner zapadne provincije Odesa između 2015. i 2016. godine.

Moldavska predsednica Maja Sandu takođe je pozvala na hitno oslobađanje Sakašvilija.

Skupština Gruzije glasala je danas protiv usvajanja predloga zakona o stranim agentima. Za usvajanje dokumenta glasao je svega jedan poslanik, dok je protiv bila velika većina od 35 zastupnika. 

Podsetimo, skupština je u utorak u prvom čitanju većinom glasova usvojila nacrt zakona kojim bi se u Gruziji formirao spisak nevladinih organizacija i medija, koji se finansiraju iz inostranstva. 

Ova akcija izazvala je velike proteste, koji su doveli i do fizičkog obračuna demonstranata i policije. Demonstranti su, između ostalog, koristili i Molotovljeve koktele, a preko 130 osoba je privedeno.

Ipak, vlasti su juče saopštile da su odlučile da na slobodu puste sve privedene demonstrante, nakon što su učesnici protesta zatražili povlačenje nacrta zakona i oslobađanje svih zadržanih lica. Dve partije zatim su odlučile da iz skupštine povuku predlog nacrta ovog zakona.

Novi Zakon o transparentnosti i stranom uticaju predviđa formiranje registra nevladinih organizacija, medija i drugih pravnih entiteta koje finansiraju strane države.

image