Svet

Šefovi nemačkih obaveštajnih službi: Putin je "objavio rat Zapadu"

Upozoravaju na "dalje delovanje Rusije", a moguća su i politička ubistva
Šefovi nemačkih obaveštajnih službi: Putin je "objavio rat Zapadu"© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Šefovi dve velike nemačke obaveštajne službe, na saslušanju u Bundestagu, optužili su ruskog predsednika Vladimira Putina da je napadom na Ukrajinu defakto napao ceo Zapad.

Jednom godišnje skupštinski kontrolni odbor, koji se obično sastaje u tajnosti, okuplja se javno i postavlja pitanja trojici šefova saveznih obaveštajnih službi – BND-a, Savezne kancelariji za zaštitu ustava i Vojne kontraobaveštajne službe (MAD) - za njihovu procenu trenutnog stanja. 

Rukovodioci Federalne obaveštajne službe, Kancelarije za zaštitu ustava i Vojne kontraobaveštajne službe upozorili su na dalje delovanje Rusije. Zamisliva su, kako oni tvrde, i politička ubistva u Nemačkoj. 

Rat je "promena igre"

Putinovi postupci su „objava rata celom slobodnom, demokratskom svetu“, izjavio je Bruno Kal, šef Federalne obaveštajne službe (BND).

"Tinjajuće sistemsko rivalstvo pretvorilo se u otvorenu borbu“, rekao je predsednik Kancelarije za zaštitu ustava Tomas Haldenvang. Ruski napad na Ukrajinu je „promena igre“ u svim oblastima bezbednosne politike, saopštio je on. To direktno utiče na unutrašnju bezbednost Nemačke. Savezna vlada je u aprilu proterala 40 ruskih špijuna iz zemlje. BfV je predvideo scenarije, izjavio je Haldenvang, koji su išli čak do ubistava u Nemačkoj.

Ubistvo prognanog Gruzijca u Berlinu izazvalo je pometnju 2019. Istraživanje "Špigla" i njegovih partnera "Belingketa" i "Insajdera" dokazalo je, tvrdi šef BFV-a, da je zločin naručila ruska tajna služba.

Putin zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje

Šef BND-a Bruno Kal je rekao da Putinov napad na Ukrajinu "nije bio iznenađenje" za ovu službu, koja je godinama upozoravala na "rusku upotrebu sile".

Uoči ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, zvaničnici BND-a bili su mnogo oprezniji u proceni Putinovih postupaka nego tajne službe Sjedinjenih Američkih Država ili Velike Britanije. Odbrambeni stav nemačke službe je "iritirao partnere".

U aktuelnom sukobu, Kal je izričito upozorio na rusku upotrebu nuklearnog oružja. Ruski predsednik zadržava pravo na ovaj korak, rekao je predsednik BND-a. Moglo bi, kako on tvrdi, doći do upotrebe „podstrateškog nuklearnog oružja“, koje bi imalo za cilj da nametne "diktirani mir Ukrajini". Sa ruske strane, izjavio je Kal, nema znakova spremnosti na kompromis u eventualnim pregovorima sa Ukrajinom.

"Negativan ishod rata u Ukrajini iz ruske perspektive mogao bi da „predstavlja egzistencijalnu pretnju Putinovoj vladavini“, tvrdi Kal. Međutim, njegova služba nema dokaza da Rusija planira da upotrebi strateško ili taktičko nuklearno oružje.

image