Raskol u Katoličkoj crkvi: Nemački biskupi "blagoslovili" istopolne zajednice

Ovaj potez je u direktnoj suprotnosti sa Vatikanom, koji je eksplicitno izjavio da crkva nema i ne može imati moć da blagosilja zajednice osoba istog pola

Nemački katolički biskupi glasali su za "blagoslov" istopolnih brakova u okviru Sinodalne skupštine nemačke crkve, a zvanično odobrenje trebalo bi da bude uvedeno u martu 2026.

Za predlog je glasalo 176 od 202 člana skupštine, uključujući dve trećine prisutnih biskupa. Neki su taj potez nazvali raskolničkim.

Prema pisanju lista "Donaukurijer", crkvena venčanja istopolnih osoba već su se dešavala u nemačkoj crkvi, ali su bili u kanonskoj sivoj zoni i odvijali su se privatno, a ne otvoreno u crkvama.

Ovaj potez je u direktnoj suprotnosti sa Vatikanom, koji je eksplicitno izjavio da "crkva nema i ne može imati moć da blagosilja zajednice osoba istog pola".

Vatikan je rekao da, iako Bog i Crkva mogu blagosloviti pojedince, uključujući homoseksualce, ne mogu blagosloviti greh, uključujući seksualnu aktivnost koja se odvija van važećeg braka.

"Sinodalni put" je predložio radikalne reforme, kao što je "rukopoloženje za sveštenice, proglašavanje homoseksualnih radnji negrešnim i dozvoljavanje svim sveštenicima da budu venčani".

Prema sajtu "Pilar", biskupi u flamanskom regionu Belgije takođe odobravaju istopolne zajednice od prošle godine u septembru.

Biskup Johan Boni tvrdi da uprkos stavu Vatikana protiv blagoslova istopolnih parova, papa Franja nije komentarisao ovo pitanje i ukazao da je na lokalnim biskupima da odluče.

Drugi biskupi su, međutim, kritikovali Nemce, uključujući američkog biskupa Džozefa Striklanda, koji je na Tviteru naveo da je "ova akcija jasna i jednostavna šizma".

"Kao što je Vatikan jasno rekao pre nekoliko meseci: 'Ne možemo blagosloviti greh'. 38 biskupa koji su glasali za ovo treba da se pokaju i vrate Katoličkoj crkvi, Hristovoj Nevesti", naveo je on.

Pitanje odobravanja istopolnih parova jedan je od glavnih zahteva Nemačkog sinodalnog puta, koji još od 2019. godine nastoji da u velikoj meri transformišu crkvu.

Papa Francisko je ranije rekao da ne želi da se direktno meša u ta pitanja, ali da mu nemačka inicijativa "stvara nelagodu", zbog čega je Nemce upozorio da "ne lutaju predaleko od ostatka Crkve". 

Nemački katolički biskupi usprotivili su se pozivu Vatikana da prekinu sa naporima za promenu crkvenih učenja o kontroverznim pitanjima, među kojima su homoseksualnost i rukopolaganje žena u sveštenički čin.

Predsednik Nemačke biskupske konferencije biskup Georg Becing rekao je da je Vatikan od njih zatražio da uvedu moratorijum na razmatranje spornih pitanja i ocenio da bi centar Rimokatoličke crkve na postupke nemačkog "ogranka" mogao gledati kao na "vatru koja bi mogla svuda da se proširi".

Becing je rekao i da on i nemačko sveštenstvo neće uskratiti "blagoslov" homoseksualnim parovima, iako je Vatikan to prošle godine zabranio tvrdeći da Bog "ne može blagosloviti greh". On je, međutim, odbacio mogućnost raskola u Rimokatoličkoj crkvi ocenivši da to nije opcija ni za nemačko sveštenstvo, niti za mirjane.