Kina vrbuje britanske vojne pilote

Namamljeni visokim platama avijatičari odlaze da nauče kineske kolege tajnama zapadnog vojnog vazduhoplovstva

Kina je regrutovala desetine bivših britanskih vojnih pilota i dala im zadatak da oružane snage ove zemlje nauče kako da poraze zapadne ratne avione i helikoptere.

Ovakav potez se, otkrivaju britanski zvaničnici za "Skaj njuz", smatra pretnjom interesima Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor ovog medija kaže da je regrutovano oko 30 ljudi, uglavnom pilota aviona, ali i nekoliko pilota helikoptera. Privukli su ih godišnjom platom od oko 240.000 funti, pa oni sad u Kini obučavaju kolege pilote iz Narodnooslobodilačke armije.

Jedan analitičar odbrane to naziva "zapanjujućim ugrožavanjem bezbednosti".

Peking u međuvremenu aktivno pokušava da zaposli što više sadašnjih i bivših vojnih pilota, ali i drugih stručnjaka iz cele Kraljevske vojne avijacije, Kraljevske mornarice i Britanske vojske, kao i osoblje iz drugih zapadnih zemalja, rekao je za "Skaj njuz" zapadni zvaničnik.

Britance je to toliko zabrinulo pa je obaveštajna služba ministarstva odbrane izdala "upozorenje o pretnji" kako bi alarmirala bivše i sadašnje vojnike.

Inače, umesto same Kine njih vrbuju "lovci na glave" s treće strane, među kojima je i jedna kompanija čije je sediše u Južnoj Africi. Zvaničnik upućen u poslovanje firme koja bira buduće kineske uposlenike, naziva je Akademijom za probno letenje Južne Afrike, a ističe da ona nema nikakve veze sa vladom južnoafričke republike. 

Ujedinjeno Kraljevstvo nemoćno protiv vrbovanja

Zapadni zvaničnik rekao je da vrbovanje pilota predstavlja "pretnju po Veliku Britaniju i zapadne interese" i dodao da vlada na njih gleda sa "zabrinutošću i neodobravanjem".

Britansko vojno osoblje, koje je prihvatilo da obučava kineske vojne pilote, "gotovo sigurno unapređuje njihovo vojno znanje i sposobnosti", rekao je zvaničnik.

Ali, uprkos potencijalu da sve ovo nanese štetu njihovoj nacionalnoj bezbednosti, Ujedinjeno kraljevstvo je izgleda nemoćno da zaustavi planove za regrutovanje, kao i da primora bivše službenike da se iz Kine vrate kući.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da radi na tome da Kini oteža "hvatanje" britanskih vojnih talenata.

"Preduzećemo mere da odvratimo sadašnje i bivše pilote od regrutovanja, i želimo da Kina naše prethodno nereagovanje po ovom pitanju ne  tumači pogrešno kao naše prihvatanje ili odobravanje ove aktivnosti", rekao je zapadni zvaničnik.

Nije ih malo

Zvaničnici nisu mogli da kažu ukupan broj bivših britanskih vojnih lica koja su ikada bili angažovani da rade za Kineze.

Isto tako nisu mogli da saopšte brojku regrutovanih pilota koja pokazuje koliko je sadašnjeg i bivšeg osoblja trenutno na meti, ali su rekli da ih svakako nije malo.

Bez otkrivanja identiteta ovih pilota otkriveno je da je jedan broj njih u poznim pedesetim godinama, kao i da su vojsku napustili pre nekoliko godina.

Šta Kina želi?

Kina traži pilote sa dugogodišnjim iskustvom u upravljanju ratnim avionima NATO-a, uključujući borbene avione "Tajfun" i "Tornado" i "Harijer džamp džet" - koji su nekada dejstvovali sa britanskih nosača aviona. Cilj im je da svoje pilote nauče kako da svoje sposobnosti najbolje iskoriste, rekao je zapadni zvaničnik.

"To nije obuka kineskih pilota na zapadnim avionima. Zapadni piloti sa velikim iskustvom potrebni su da pomognu u razvoju taktike  i veština kineskih vojnih vazduhoplovnih snaga", rekao je zvaničnik otkrivajući i da je Kina pokušala da regrutuje i pilote koji su obučavani na strogo poverljivom brzom avionu F35, ali  da u tome nisu uspeli.

Ovi avioni, koji inače vrede više od 100 miliona funti, koriste veoma osetljivu stelt tehnologiju i glavna su meta špijunaže.

"Budimo iskreni, Kina je neprijatelj"

U pokušaju da Kini oteža privlačenje većeg broja pilota, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u toku napori da se pooštre bezbednosni zakoni i ugovori o radu.

"Preduzimamo odlučne korake da zaustavimo kineske šeme regrutovanja koje pokušavaju da vrbuju službenike i bivše pilote Oružanih snaga Velike Britanije da obučavaju osoblje Narodne oslobodilačke armije u Narodnoj Republici Kini", rekao je portparol ministarstva.

Odbrambeni analitičar Fransis Tuša za "Skaj njuz" je naglasio: "Budimo iskreni, Kina je neprijatelj".

"I u takvoj situaciji imamo britanske podanike koji su odlučili da je u njihovom interesu da neprijatelja uče kako da nas porazi. A to je  zastrašujuće".

Saznanja o kineskom regrutovanju, pojavljuju se u trenutku kada se pred parlamentom predstavlja novi zakon donet da bi se pooštrio nadzor Ujedinjenog Kraljevstva nad pojedinicima i kompanijama koji rade za neprijateljske države ili strane entitete i pokušavaju da utiču na domaću politiku.

Država je odlučila da stane na put odlasku svojih građana u strane službe tako što će ih primorati da prijave svoje angažovanje. U suprotnom, sledi krivična prijava, a sve to navodno u cilju suzbijanja špijunaže.