Svet

Bivši šef Evropskog parlamenta: Poljska i Mađarska blokiraju ulaz Ukrajine u EU

Brzo pristupanje Ukrajine EU zbog sukoba zvuči dobro, ali iz političkih razloga, ovo je teško sprovesti, posebno kada je u pitanju brzina delovanja, kaže Martin Šulc
Bivši šef Evropskog parlamenta: Poljska i Mađarska blokiraju ulaz Ukrajine u EUGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Bivši šef Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da spoljna politika Poljske i Mađarske sprečava Ukrajinu da postane članica Evropske unije.

"Skeptičan sam prema ubrzanom pristupanju Ukrajine EU, jer ne možemo sniziti standarde članstva. Brzo pristupanje Ukrajine EU zbog sukoba zvuči dobro. Ova izjava je razumljiva. Međutim, iz političkih razloga, ovo je teško sprovesti, posebno kada je u pitanju brzina delovanja", rekao je Šulc u intervjuu za "Špigl".

On je dodao da mnoge zemlje godinama čekaju da uđu u EU, ali iz različitih razloga nisu ostvarile svoj cilj.

"Ukoliko bi se ukinulo pravilo jednoglasnosti, nedvosmisleno bih podržao proširenje Evropske unije, ali zbog stava zemalja poput Poljske i Mađarske to jednostavno nije moguće", ocenio je bivši evropski zvaničnik.

Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila da se unesu neke izmene u sindikalne ugovore i da se odustane od principa jednoglasnosti u glasanju o ključnim pitanjima. Prema njenom mišljenju, ovo pravilo, kako je navela, "više nema smisla".

Nemački kancelar Olaf Šolc se zauzvrat založio za prijem Ukrajine u EU i takođe naglasio da je za ubrzanje procesa neophodno uložiti veto na pravilo jednoglasnosti.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Ukrajini treba dati ekskluzivne uslove i posebne pregovore za pridruživanje Evropskoj uniji, i dodao da se "ne može dozvoliti ovoj zemlji da pregovara kao običan kandidat za EU". 

image