Svet

Liz Tras se izvinjava za "greške" usled strmoglavog pada popularnosti

Trasova dodaje da će "definitivno" voditi torijevce do sledećih izbora - iako se većina torijevaca ne slaže s time
Liz Tras se izvinjava za "greške" usled strmoglavog pada popularnosti© Foto Tanjug/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se zbog "učinjenih grešaka" usled kojih je pretrpela mnoge kritike tokom prvih šest nedelja provedenih na poziciji premijera Velike Britanije.

"Za početak, želim da prihvatim odgovornost i kažem da mi je žao zbog svih učinjenih grešaka. Želela sam da delam kako bi pomogla ljudima da plate račune za struju, da se nose sa problemom visokih poreza, ali smo otišli predaleko za premalo vremena", izjavila je britanska premijerka.

Trasova je dodala da će "definitivno" voditi torijevce do sledećih opštih izbora koji se očekuju 2024. godine, prenosi "Politiko".

Međutim, podrška koju Liz Tras trenutno uživa je skromna. Ankete javnog mnjenja ukazuju da popularnost Trasove postala manja od bilo kog drugog britanskog premijera u istoriji nakon svega mesec dana od stupanja na funkciju, dok većina torjevaca smatra da Trasova neće uspeti da prevagne na predstojećim izborima, navodi "Politiko".

Najnoviji ukazatelj omraženosti premijerke

Britanska premijerka se i dalje bori sa posledicama kontroverznog plana poreskih olakšica usvojenog prošlog meseca pod vođstvom ministra finansija Kvasija Kvartenga.

Najnoviji znak kontinuiranog pada popularnosti britankse premijerke objavljen je prošlog ponedeljka, kada je popularnost Laburističke partije znatno skočila u odnosu na Konzervativnu stranku. Prema istraživanju konsultantske kuće Redvild end Vilton stratedžiz, razlika između laburista i konzervativaca iznosi čak 36 odsto, što je nezabeleženo u prethodnih 25 godina, navodi "Blumberg".

Tri dana nakon što je smenio Kvartenga na poziciji ministra finansija, Džeremi Hant je izjavio da "rast zahteva samouverenost i stabilnost" osvrćući se na predizbornu mantru Trasove, ali i insinuirajući da premijerka ne poseduje ni jednu od ove dve vrline.

Hant je u ponedeljak takođe najavio ukidanje određenog broja ekonomskih mera koje su izazvale kritike ne bi li vratio poverenje finansijskih tržišta.

image