Svet

Si: Kineski narod je gospodar svoje sudbine, Tajvan i vojska - prioritet

Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom je smisao nacionalnog preporoda Kine, a strane sile je potrebno držati dalje od ovog pitanja, poručio je danas kineski lider
Si: Kineski narod je gospodar svoje sudbine, Tajvan i vojska - prioritetwww.globallookpress.com © Li Xueren

Kineska nacija tokom poslednjih sto godina doživela je preporod, a kineski narod je uspeo da postane gospodar svoje sudbine, ocenio je kineski predsednik Si Đinping na poslednjem Svekineskom kongresu narodnih predstavnika, dodajući da je za to zaslužna Komunistička partije Kine.

"Kineska nacija napravila je veliki iskorak. Ne samo da smo uspeli da stanemo na noge i da se obogatimo, već smo i ojačali. Veliki preporod kineske nacije je nepovratna istorijska činjenica i proces koji se ne može zaustaviti, a nakon sto godina od svog osnivanja, Komunistička partija Kine objedinila je i povela za sobom pripadnike raznih naroda, dok je kineski narod postao gospodar svoje sudbine", rekao je Si Đinping.

Predsednik je ponovio da je potrebno obezbediti ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, koje je nazvao i "nečim čemu treba da stremi ceo kineski narod", prenele su "RIA Novosti".

"Tajvansko pitanje je smisao nacionalnog preporoda", izjavio je Si.

Kina mora da se odlučno usprotivi svakom mešanju stranih sila u rešavanju tajvanskog pitanja, naglasio je on i dodao da je potrebno raditi na jačanju i modernizaciji vojske, jer će to osigurati nacionalnu bezbednost države.

"Narodno-oslobodilačka vojska Kine mora postati pouzdana zaštita državnog suvereniteta i državne bezbednosti, jer je bezbednost osnova daljeg razvoja zemlje, a stabilnost u njoj – preduslov za njen procvat", poručio je Si Đinping.

Potrebno je brže podići oružane snage zemlje do nivoa koji odgovara najvišim svetskim standardima i sistematski ojačati sveukupnu snagu zemlje kako bi Kina mogla da se izbori sa spoljašnjim izazovima i da se izbori za svoje državne interese, objasnio je kineski predsednik. 

image