Svet

Preminuo japanski nobelovac Kenzaburo Oe: Borac protiv nuklearne energije

Posebno posle katastrofe u Fukušimi 2011. bavio se temom nuklearnog naoružanja
Preminuo japanski nobelovac Kenzaburo Oe: Borac protiv nuklearne energije© Tanjug/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Japanski književnik i Nobelovac Kenzaburo Oe preminuo je u 88. godini, saopštio je danas njegov izdavač Kodanša.Kenzaburo Oe, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1994. godine, bio je poznat i kao zagovornik japanskog pacifističkog ustava i borac protiv nuklearne energije, prenosi japanska agencija Kjodo.

Oe je bio jedan od najznačajnijih japanskih književnih stvaralaca u periodu posle Drugog svetskog rata i bio je jedan od vođa građanskog pokreta protiv upotrebe nuklearne energije posebno posle katastrofe u Fukušimi 2011.

Rođen je 1935. godine u zapadnoj prefekturi Ehime, a debitovao je kao pisac 1957. godine kao student francuskog jezika na Univerzitetu Tokio.

Sa 23. godine dobio je prestižnu japansku književnu nagradu nazvanu po piscu Rjunosukeu Akatagavi.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1994. godine kao drugi japanski pisac, posle Jasunarija Kavabate.

Njegova dela se bave političkim, društvenim i filozofskim temama, poput nuklearnog oružja, neuklapanja u društvo i egzistencijalizma.

U romanu "Jednostavan život" iz 1990. bavio se temom hendikepirane dece u porodici, pošto je i sam imao hendikepiranog sina. Jedan od njegovih najpoznatijih romana je "Tihi krik" iz 1967. godine, delo koje prepliće mitove i istoriju šumskih sela sa savremenim dobom.

Oe je preminuo 3. marta i već je sahranjen, a izdavač je saopštio kako će datum komemoracije biti naknadno objavljen.

image