Što je dopušteno Jupiteru, nije volu: U Gruziji zabranjuju, a u Kanadi prave registar stranih agenata

Dok su u Gruziji podstrekivani protesti protiv zakona o stranim agentima, Kanada pravi registar kako bi jasno označila strani uticaj u zemlji

Danima su zapadni lideri i mediji podstrekivali proteste u Gruziji kako bi se odustalo od zakona o stranim agentima, ali i kanadske vlasti su počele da prave registar pojedinaca koji su pod uticajem drugih država.

Nemiri u Tbilisiju su "podgrevani" sve dok se nije odustalo od zakona u skladu sa kojim bi NVO koje iz inostranstva primaju više od 20 odsto sredstava za funkcionisanje bile registrovane kao "strani agenti".

Međutim, u Kanadi premijer Džastin Trudo najavljuje kako će biti napravljen registar stranih agenata. Ovakav registar pravi se kako bi se "negovala transparentnost u pogledu legitimnog stranog državnog lobiranja".

Prema takvom registru, ljudi koji deluju u ime strane države da bi unapredili njene ciljeve morali bi da otkriju svoje veze sa vladom koja ih zapošljava, navodi Rojters.

Slične registre imaju Sjedinjene Američke Države i Australija.

Na ovom primeru, po ko zna koji put, dolaze do izražaja dvostruki aršini koje Zapad primenjuje. Registri stranih agenata su dobrodošli kako u SAD u kojoj postoje odavno, tako i u Kanadi, ali Gruziji je to zabranjeno.

Kanada kao pretnju vidi Kinu

Izgovor Kanade za pravljenje registra je navodno mešanje Kine u izbore. Kanadski mediji su nedavno objavili detaljne izveštaje, pozivajući se na anonimne obaveštajne izvore, u kojima se navodi da su postojale kineske šeme za mešanje u izbore u Kanadi 2021. i 2019. godine.

Kina je negirala te optužbe. Trudo je rekao da će imenovati nezavisnog specijalnog istražitelja koji će ispitati navodno mešanje Kine u izbore.

Kanadski premijer je bio pod pritiskom opozicije da pokrene javnu istragu, a nedavna anketa je pokazala da većina Kanađana želi da on snažnije odgovori na navodno mešanje Kine u izbore.

Trudo je najavio i prve korake u stvaranju registra stranih agenata, na šta su nedavno pozvale bivše diplomate i poslanici.

Prošle nedelje su članovi nezavisnog panela, stvorenog da nadgleda moguće pretnje izborima, poručili zakonodavcima da pokušaji mešanja Kine nisu ugrozili sposobnost Kanade da održi slobodne i poštene izbore 2021.

"U narednim danima ćemo imenovati eminentnog Kanađanina na poziciju nezavisnog specijalnog izvestioca koji će imati širok mandat da daje stručne preporuke o zaštiti i jačanju vere Kanađana u našu demokratiju", rekao je Trudo.