Svet

Uprkos protivljenju Kine, Velika Britanija odobrila povećani izvoz podmornica na Tajvan

Odobrenja pokazuju spremnost Britanije da podrži Tajvan i predstavljaju "zeleno svetlo" za naoružavanje Tajvana, navode zvaničnici britanske vlade
Uprkos protivljenju Kine, Velika Britanija odobrila povećani izvoz podmornica na Tajvanwww.globallookpress.com © Subsea Craft/Cover Images

Velika Britanija je prošle godine odobrila naglo povećanje izvoza delova i tehnologije za podmornice na Tajvan, čime rizikuje da ozbiljno naruši veze sa Kinom, ekskluzivno saznaje Rojters. 

Kako se navodi, britanska vlada je za Tajvan odobrila rekordnih 167 miliona funti izvoza komponenti i tehnologije za podmornice, što je, kako pokazuje Rojtersova analiza, više nego u prethodnih šest godina zajedno.

Iako su podaci javno dostupni, brojke u vezi sa Tajvanom ranije nisu objavljivane, piše agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine reagovalo je na informacije koje je objavio Rojters.

"Ako su podaci tačni, u pitanju je ozbiljno kršenje principa jedne Kine koje podriva suverenitet i bezbednosne interese Kine i narušava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Veoma smo zabrinuti zbog ovoga i odlučno se tome protivimo", saopštili su iz ministarstva i pozvali Veliku Britaniju da se uzdrži od pružanja vojne podrške tajvanskim vlastima.

Britanija ne priznaje Tajvan i sa njim nema formalne diplomatske odnose, ali održava ekonomske i trgovinske veze i de fakto ima ambasadu u Tajpeju.

Portparol britanske vlade rekao je da Britanija ima dugu evidenciju o "davanju dozvola za izvoz kontrolisane robe na Tajvan, od slučaja do slučaja", te da su dozvole u skladu sa pravilima koja regulišu izvoz oružja.

"Smatramo da će pitanje Tajvana mirno rešiti ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza kroz konstruktivan dijalog, bez pretnji upotrebom sile, ili prinude", dodaje se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika Vlade Velike Britanije koji su govorili za Rojters želeći da ostanu anonimni, rekli su da odobrenja odražavaju povećanu spremnost Britanije da podrži Tajvan.

Jedan od poslanika je rekao da odobravanje izvoznih dozvola predstavlja "zeleno svetlo" za naoružavanje Tajvana.

Britanska vlada je u ponedeljak najavila povećanje budžeta za odbranu, navodeći da planira da se "pozabavi novim pretnjama" iz Kine i Rusije.

Vojne tenzije između Pekinga i Tajpeja su najveće u poslednjih nekoliko decenija. Tajvan, koji je najavio da gradi flotu podmornica, decenijama nije bio u mogućnosti da kupuje opremu i oružje od drugih zemalja zbog neodobravanja Kine. 

U odgovoru na zahtev za komentar o britanskom izvozu opreme za podmornice, ministarstvo odbrane Tajvana je navelo da je njihov program mornarice "glavna nacionalna politika" i dodalo da se nada da će "svi nastaviti da daju podršku zajedničkom održavanju bezbednosti i mira u Tajvanskom moreuzu". 

Uprkos glasnim prigovorima Pekinga, kako navodi Rojters, zapadni zvaničnici sve češće posećuju Tajvan. 

Nakon posete tadašnjeg ministra trgovine Velike Britanije Grega Handsa Kina je pozvala Britaniju da obustave zvanične razmene sa odmetnutim ostrvom.

"Pozivamo britansku stranu da prekine bilo kakav oblik zvanične razmene sa Tajvanom i prestane da šalje pogrešne signale tajvanskim separatističkim snagama", rekao je tada portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Tajvan, zvanično Republika Kina, pod samoupravom je od 1949. godine, iako nikada nije stekao formalnu nezavisnost od kopna i samo ga nekoliko zemalja priznaje kao suverenu državu.

U skladu sa politikom jedne Kine, Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Narodna Republika Kina je više puta iskazala nameru da se mirnim putem ponovo ujedini sa Tajvanom, ali nije isključila vojnu intervenciju kao potencijalno rešenje situacije.

image