Brisel blokira fondove Mađarskoj: Dugačak spisak EU zahteva za Orbana

Članice EU odobrile su prošlog decembra 5,8 milijardi grantova za Mađarsku iz fonda za oporavak od virusa korona, ali je davanje novca uslovljeno ispunjavanjem 27 reformi

Mađarski premijer Viktor Orban počeo je da radi na širokom spektru reformi kako bi obezbedio državi sredstva iz fondova Evropske unije, a na listi EU zahteva Mađarskoj u tom pogledu su brojne stavke: od reforme pravosuđa do zaštite ljudskih prava.

Da bi EU pustila Mađarskoj milijarde evra iz fonda za oporavak zemlje od posledica virusa korona, Budimpešta treba da ispuni dugačak spisak reformi, dok su milijarde evra u drugim EU fondovima za nju zatvoreni dok ne obezbedi vladavinu prava, piše "Politiko".

U članku se, međutim, problematizuje spremnost i volja Mađarske da listu zahteva ispuni i konstatuje da je novac iz Evrope najefikasnija alatka da se pospeši dostizanje demokratskih normi. Premijer Viktor Orban u tekstu se posredno optužuje za korupciju, budući da se konstatuje da njegova moć u zemlji počiva na pokroviteljstvu, da se on i partija na čijem je čelu "Fides" pitaju za sve u zemlji: izgradnju puteva, licencu za radio-stanicu, traženje posla.

"Takav sistem zahteva obimna sredstva. A godinama unazad, EU fondovi imali su glavnu ulogu u njegovom održavanju", navodi se u članku.

Ako Brisel omogući Mađarskoj pristup milijardama evra poreskih obveznika EU bez značajnih i sadržajnih reformi, evropski zvaničnici potkopaće sopstveni kredibilitet i rizikovati političku reputaciju na izborima za Evropski parlament sledeće godine, zaključuje "Politiko".

Govoreći o pritiscima na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da EU fondovi za Mađarsku ostanu zatvoreni ukoliko ne bude ispunjena postavljena dugačka lista uslova, nemački poslanik iz redova Zelenih Danijel Frojnd kaže da Fon der Lajen "neće moći da politički dobije tu bitku ukoliko ne bude kristalno jasno da se nešto promenilo".

Članice EU odobrile su prošlog decembra 5,8 milijardi grantova za Mađarsku iz fonda za oporavak od virusa korona, ali je davanje novca uslovljeno ispunjavanjem 27 reformi, među kojima je jačanje nezavisnosti sudstva i uvođenje novih anti-korupcijskih mehanizama. Sredstva iz ovog fonda mogu da se povuku do kraja ove godine.

Istovremeno, EU blok suspendovao je 6,3 milijarde evra iz regularnih fondova zbog kršenja vladavine prava, odnosno neispunjavanja obećanih reformi u ovoj oblasti.

Takođe, Budimpešta treba da ojača Nacionalni savet sudija, telo koje čine sudije i koje biraju njihove kolege, a koje nadzire rad sudova.

Vode se razgovori o tome kako pravosudne i reforme iz oblasti anti-korupcijskih mehanizama efikasno sprovesti, a mađarski ministar zadužen za EU fondove Tibor Navračiš izjavio je za "Politiko" da je optimista u vezi sa nedavno održanim razgovorima za Evropskom komisijom na ovu temu.  

Najavljujući dogovor o gotovo 22 milijarde evra iz fonda za regionalni razvoj, Evropska komisija "diskretno" je stavila do znanja da će novac biti dostupan Mađarskoj kada se, kako se ističe, uskladi sa evropskom Poveljom o osnovnim pravima.

Prošlog decembra, EK je iznela mišljenje da mađarski zakon o zaštiti dece, ozbiljni rizici po akademske slobode i pravo na azil imaju direktan uticaj na poštovanje Povelje.

U članku se dodaje da je Orban intenzivno tokom poslednjih godina zagovarao anti-migrantske i anti-LGBT+ stavove, "jačajući državnu kontrolu nad obrazovnim sistemom". Poštovanje evropske povelje zahtevalo bi potpuni zaokret u dosadašnjoj politici po ovim pitanjima, konstatuje se u članku, i dodaje da i sami mađarski zvaničnici smatraju da bi to bio korak predaleko.