Tajvan se priprema za "potpunu blokadu" ostrva

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u ponedeljak da Kina mora da modernizuje svoju vojsku kako bi se pretvorila u "veliki čelični zid"

Potrošnja Tajvana za odbranu fokusiraće se na pripreme Kine za "potpunu blokadu" ostrva, uključujući i delove za lovce F-16, navodi se u izveštaju tajvanske vojske, prenosi Rojters.

Kina je u avgustu ispalila rakete iznad Tajpeja i proglasila zonu zabrane letova i plovidbe u simulaciji kako bi potpuno izolovala Tajvan u slučaju ratnog sukoba.

U "iščekivanju potpune blokade Tajvanskog moreuza", potrošnja za odbranu uključuje i dopune artiljerijske municije i raketnih zaliha, kao i delove za lovce F 16, saopštilo je tajvansko ministarstvo.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da vojska Narodne Republike Kine sprovodi operacije u kojima učestvuju "zajedničke snage", sa ciljem kontrole strateških tačaka i uskraćivanja pristupa "stranim silama".

"Nedavno je promenjen model obuke kineske vojske, koji sada uključuje zajedničke operacije kopnenih, morskih, vazdušnih i raketnih snaga", navodi se u ovom izveštaju. "To znači usvajanje ratnog pristupa i prelazak na borbene pripreme."

"Veliki čelični zid"

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u ponedeljak da Kina mora da modernizuje svoju vojsku kako bi se pretvorila u "veliki čelični zid".

Predsednik Si je dodao da Kina mora da se suprotstavi secesionističkim aktivnostima Tajvana, kao i mešanju spoljnih sila: "Kina će se odlučno suprotstaviti mešanju spoljnih sila oko Tajvana i separatističkim aktivnostima ostrva", izjavio je predsednik Si na ceremoniji zatvaranja zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa Kine.

"Neophodno je da se Kina čvrsto pridržava principa 'jedne Kine', da poštuje konsenzus iz 1992. godine, da aktivno promoviše miran razvoj odnosa između dve obale Tajvanskog moreuza, odlučno se suprotstavlja intervenciji spoljnih sila, kao i separatističkim aktivnostima usmerenim na 'nezavisnost Tajvana'", izjavio je kineski predsednik.

Kina će nastaviti da sprovodi politiku koja promoviše ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, naglasio je Si Đinping.

Kina je ove godine uputila više od 1.700 aviona u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, a to je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu i predstavlja "značajnu pretnju" za odbranu Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Tajvansko ministarstvo je saopštilo da Kina nastavlja da koristi taktiku "sive zone" kako bi testirala odgovore Tajvana, uključujući i slanje dronova, balona i ribarskih čamaca u oblasti u blizini Tajvana.