Sunak: Kina je "sistemski izazov" za svetski poredak

"Ponašanje koje smo videli u Kini u poslednje vreme je zabrinjavajuće. Kod kuće je autoritarnija i napornija u inostranstvu", rekao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva

Kina predstavlja "sistemski izazov" za globalni poredak, izjavio je britanski premijer Riši Sunak za En-Bi-Si njuz, dok Velika Britanija, SAD i Australija, zemlje članice AUKUS-a, planiraju da otkriju najnovije korake u odbrambenom partnerstvu kako bi se suprotstavili rastućoj vojnoj moći Pekinga.

"Ponašanje koje smo videli u Kini u poslednje vreme je zabrinjavajuće. Kod kuće je autoritarnija i napornija u inostranstvu", rekao je prvi čovek britanske vlade u intervjuu održanom u Ju-Es-Es Midvej muzeju u San Dijegu, gde je stigao na trojni samit AUKUS-a. Američki lider Džozef Bajden ugostio je Sunaka i australijskog premijera Entonija Albanezea.

Čudna izjava ukoliko se ima u vidu da je upravo Peking doveo do nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije nakon godina napetosti između dveju zemalja, ali i pokretanja mirovne inicijative za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.

Međutim, Sunak ističe da Kina predstavlja "sistemski izazov za svetski poredak".

"Kina svakako predstavlja najveću državnu pretnju našim ekonomskim interesima", rekao je ostrvski političar i dodao da još postoji mesto za angažovanje s Kinom, uključujući i klimatska pitanja i stabilnost globalne ekonomije.

Upitan za komentar o vojnoj pomoći Zapada Ukrajini, Sunak je odgovorio da je "sada važno da ubrzamo i intenziviramo našu podršku Ukrajini". Ali problem predstavlja ukoliko bi Kina odlučila da naoružava Rusiju. "To bi bio veoma zabrinjavajući i opasan razvoj događaja", pojasnio je premijer.

"Mislim da je snažna poruka koju su Velika Britanija, SAD i sve zemlje poručile Kini, bilo kojoj zemlji, da ne podržavaju Rusiju u ovom sukobu", rekao je Sunak i dodao da je Iran sankcionisan zbog pružanja vojne pomoći Rusiji.

Na pitanje da li bi podržao uvođenje sankcija Kini ako pošalje oružje Rusiji, predsednik britanske vlade je odgovorio da pitanje sankcije treba rešiti u koordinaciji sa saveznicima.

Takođe, naveo je da su prošlogodišnji susret s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i trilateralni sastanak u SAD potvrda da Britanija igra vitalnu ulogu na svetskoj sceni.

"Britanija se vratila", zaključio je Sunak.

Inače, AUKUS ima za cilj da isporuči Kanberi podmornice na nuklearni pogon kao odgovor na sve veće kinesko vojno prisustvo u Aziji. Kina je pak ove težnje nazvala "eklatantnim činom širenja nuklearnog oružja" što podriva regionalni mir i stabilnost.