Pompeo napao Kinu: Šire se na Arktiku i udružuju sa Rusijom protiv SAD

Majk Pompeo kaže da je arktička oblast ključna za nacionalnu bezbednost SAD

Kineski vladajući režim nastoji da se proširi na Arktik kako bi iskoristio prirodne resurse, trgovinske puteve i stekao vojnu prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je bivši državni sekretar Majk Pompeo.

"Si Đinping je jasno stavio do znanja da želi da vlada zauvek i da njegova vladavina treba da bude iznad svega. Mislim da bi to trebalo ozbiljno da shvatimo. Komunistička partija Kine (KPK) ima duboke, strateške vojne namere na Arktiku", rekao je Pompeo u intervjuu za Hadson institut, konzervativni tink tenk čiji je saradnik.

Prema njegovim rečima, napori KPK da prodre u arktički region traju nekoliko godina, ali su dostigli vrhunac 2017. kada su pokušali da kupe pomorsku bazu na Grenlandu.

Pompeo kaže da je ova oblast ključna za odbranu i nacionalnu bezbednost SAD, ne samo zbog resursa koji se tamo nalaze, već i zato što bi balističke rakete koje Kina ili Rusija lansiraju u pravcu SAD morale tuda da prođu.

"Svaka kineska interkontinentalna balistička raketa mora da leti kroz arktički region da bi pogodila svoje ciljeve u SAD i Kanadi. Naša protivraketna odbrana raspoređena je prvenstveno na Arktiku, Grenlandu i Aljasci".

Ističe da bi da bi osam zemalja Arktičkog saveta trebalo da zabrane vojno prisustvo Arktiku nearktičkim zemljama.

"Komunističkoj partiji Kine nedostaje legitimno pravo na suverenitet u regionu i nikada ne bi trebalo da joj se dozvoli da postane deo bilo koje organizacije, uključujući Arktički savet.

Pompeo tvrdi da, iako je KPK Kinu nazvao blisko-arktičkom državom, taj naziv nema zakonsko ovlašćenje i nije priznato van Kine. Takođe navodi da su KPK i Moskva blisko povezani i da Amerika očekuje kinesko-rusku saradnju u regionu kako bi "potkopali Zapad, prvenstveno SAD".

Pompeo je napomenuo da je nedavna odluka Finske i Švedske da se prijave za članstvo u NATO dobra i da se nada da će njihov prijem u alijansu povećati bezbednosnu saradnju na Arktiku.