Svet

Broj ilegalnih migranata u Italiji tri puta veći nego prošle godine

Ako se trenutni trendovi nastave, Italija bi mogla da prevaziđe i neslavni rekord svih vremena iz 2016. godine, kada je u Italiju ušlo 181.436 ilegalnih migranata
Broj ilegalnih migranata u Italiji tri puta veći nego prošle godinewww.globallookpress.com © Giovanni Isolino

Uprkos obećanjima premijerke Đorđe Meloni da će obuzdati ilegalnu migraciju, broj ilegalnih ulazaka u Italiju skoro se utrostručio u prvom kvartalu ove godine, pokazuju podaci italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U izveštaju se navodi da je od 1. januara do 10. marta u Italiju stiglo ukupno 17.592 ilegalnih migranata, što je skoro tri puta više u odnosu na 5.976 u 2022. i 5.995 u istom periodu 2021. Samo u februaru ove godine zabeleženo je skoro 10.000 ilegalnih ulazaka.

Prema podacima italijanskog MUP-a, najveći broj ilegalaca je iz Obale Slonovače, a slede državljani Gvineje i Bangladeša.

Brojke dolaze u istom momentu kada i upozorenje italijanskih obaveštajnih službi da se samo u Libiji nalazi možda i do 700.000 migranata koji traže priliku da pređu Sredozemno more i krenu u Italiju.

List "Đornale" navodi da, kada se uzmu u obzir sve zemlje iz kojih dolaze migranti, broj onih koji žele da krenu ka Evropi može dostići i 900.000 ljudi.

Trend ilegalne imigracije u poslednjih nekoliko godina raste tokom letnjih meseci, a dostigao je vrhunac u avgustu prošle godine sa 16.822 dolazaka.

Ako se trenutni trendovi nastave, Italija ne samo da bi mogla da nadmaši broj od 100.000 ilegalnih dolazaka tokom prošle godine, već bi mogla da prevaziđe i neslavni rekord svih vremena iz 2016. godine, kada je u Italiju ušlo 181.436 ilegalnih migranata.

Do velikog porasta broja ilegalaca dolazi uprkos obećanjima konzervativne premijerke Đorđe Meloni da će se uhvatiti u koštac sa tim problemom, predlažući čak i pomorsku blokadu kako bi se zaustavio broj čamaca koji prelaze more.

Vlada je do sada samo pokušavala da postavi pravila za brodove nevladinih organizacija koji prevoze migrante, a koji čine samo mali deo ukupnog broja ilegalaca.

Meloni i vlada su predložili neka dosta uopštenija rešenja, kao što je investiranje u Afriku, kako bi se stvorili bolji životni uslovi za migrante u njihovim matičnim zemljama.

Premijerka je najavila i oštar obračun sa krijumčarima ljudi nakon smrti 72 migranta na brodu kod obale grada Kutro, obećavajući zatvorske kazne do 30 godina za krijumčare ljudi.

image