Svet

Blumberg: Amerika 100% ulazi u recesiju

Prognoza predstavlja veoma nepovoljnu vest za Bajdena, koji je mnogo puta tvrdio da će Amerika izbeći pad
Blumberg: Amerika 100% ulazi u recesiju© Фото Танјуг/АП

Ekonomski pad je skoro siguran u narednih 12 meseci, pokazuje model koji su sačinili ekonomisti "Blumberga", što je novi udarac optimističkim ekonomskim porukama predsednika Bajdena uoči novembarskih međuizbora u SAD.

Najnoviji model verovatnoće recesije, prema istraživanju "Blumbergovih" ekonomista Ane Vong i Elize Vinger, predviđa veću verovatnoću recesije u svim vremenskim okvirima, sa dvanaestomesečnom procenom pada do oktobra 2023. godine, i sada dostiže verovatnoću od 100 odsto, što je povećanje za 65 odsto u odnosu na prethodno ažuriranje.

Još gore je to što bi očigledno neizbežni pad mogao nastupiti i ranije: model predviđa 73 odsto šanse da će se to desiti u roku od 11 meseci i 25 odsto šanse da će nastupiti za deset meseci.

Loša vest za Bajdena

Ti rezultati su znatno nepovoljniji nego prošli put, kada je "Blumberg" predviđao recesiju u toku godine sa samo 65 odsto sigurnosti.

Prognoza predstavlja veoma nepovoljnu vest za Bajdena, koji je u više navrata tvrdio da će SAD izbeći recesiju i da bi svaki pad bio „veoma neznatan“, nastojeći da uveri Amerikance da je ekonomija pod njegovom administracijom na čvrstim nogama. "Ako uopšte dođe do recesije", izjavio je Bajden, "ona će biti veoma mala“.

Ipak, pooštravanje finansijskih uslova, uporna inflacija i očekivanja da će Federalne rezerve nastaviti sa povećanjem kamatnih stopa povećavaju rizik od ekonomske recesije u SAD.

Šanse za recesiju stalno rastu

Model je sigurniji u predviđanju recesije od drugih prognoza. Odvojeno "Blumbergovo" istraživanje sa 42 ekonomista predviđalo je da verovatnoća recesije u narednih 12 meseci iznosi "samo" 60 odsto, u odnosu na 50 odsto mesec dana ranije.

Model "Blumberga" koristi 13 makroekonomskih i finansijskih indikatora za predviđanje šanse za recesiju za period od jedan mesec do dve godine.

Dok je šansa za recesiju u roku od 12 meseci dostigla 100 odsto prema ovom modelu, šanse da će recesija nastupiti ranije takođe su porasle. Ovaj model predviđa verovatnoću recesije u roku od 11 meseci na 73 odsto, u odnosu na ranijih 30 odsto, dok je desetomesečna verovatnoća sa nula odsto šansi porasla na 25 odsto.

Američke finansije "jake kao pakao"

Inflacija u SAD nastavlja da se kreće blizu svog maksimuma tokom ​​četiri decenije.

FED je zbog toga nekoliko puta povećavao kamatne stope, u pokušaju da obuzda rastuće troškove života. 

Bajden je pokušavao da glasačima ponudi dobre vesti, insistirajući da su finansije Vašingtona "jake kao pakao" i da je ostatak sveta taj koji ima problema. Otkako je pre manje od tri godine ušao u Belu kuću, predsednik je američkom nacionalnom dugu dodao rekordnih 3,37 biliona dolara, čime je dug dostigao rekordnu sumu od 31 bilion.

image