Svet

Uprkos "obuzdavanju" sa Zapada, Kina povećava proizvodnju kobalta

Očekuje se da će sa sadašnjih 44 procenta, Kina u naredne dve godine povećati udeo u proizvodnji kobalta na čak polovinu globalne proizvodnje
Uprkos "obuzdavanju" sa Zapada, Kina povećava proizvodnju kobaltawww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Kina će pooštriti kontrolu nad globalnim snabdevanjem kobaltom, pošto je cena ključnog metala za baterije za električne automobile pala na najniži nivo u poslednjih 32 meseca zbog porasta proizvodnje.

Očekuje se da će sa sadašnjih 44 procenta, Kina u naredne dve godine povećati udeo u proizvodnji kobalta na čak polovinu globalne proizvodnje, i to uprkos naporima Zapada da kontrolišu lance snabdevanja kritičnim mineralima poput kobalta, litijuma i nikla, neophodnih za pravljenje baterija.

Kineska prerađivačka aktivnost prošle godine dostigla je 140.000 tona, što je više nego duplo u odnosu na nivo od pre pet godina. Prerađivanje je u ostatku sveta stagniralo na 40.000 tona, dajući tako najvećoj azijskoj ekonomiji 77 odsto globalnog udela u prerađivačkim kapacitetima.

Rastuća uloga Kine u snabdevanju kobaltom uočava se, kako navodi "Fajnenšl tajms", u trenutku preokreta dvanaestomesečnog rasta u industiji kobalta, kada su cene pale za 60 odsto, odnosno sa više od 40 dolara po funti u maju, na vrednost od svega 16 dolara.

"Da bi se tržište gurnulo naniže desilo se mnogo toga-  logistički problemi, slaba potrošačka elektronska prodaja i pomeranje tehnologije ka nižim ili nikakvim kobaltnim EV baterijama", rekao je Kaspar Rouls, glavni direktor podataka u agenciji za određivanje cena "Benkmark mineral intelidžens".

Kada je reč o globalnoj proizvodnji kobalta, ona je u 2022.godini porasla je za 23 posto ili za 35.000 tona u odnosu na prethodnu godinu. Da se to dogodi uticala je švajcarska robna grupa "Glenkor" koja je povećala proizvodnju u Mutandi, najvećem svetskom rudniku kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, ali i Indonezija koja se pojavila kao glavni proizvođač.

Do kolapsa cena došlo je jer je porast ponude bio više nego duplo veći od povećanja potražnje. Potražnja je pogođena slabom prodajom prenosive elektronike na globalnom nivou, drakonskim zatvaranjem zbog kovida u Kini i pomeranjem na kineskom tržištu električnih vozila ka baterijama manjeg dometa koje ne koriste kobalt.

Niže cene kobalta pružaju izvesno olakšanje proizvođačima automobila koji su zabrinuti zbog cene sirovina za električne baterije, ali postavljaju velike izazove za pokretanje projekata izvan Kine.

U SAD, zabrinutost Vašingtona zbog kineske dominacije u lancu snabdevanja kobaltom dovela je do značajnih podsticaja za proizvodnju kobalta u zemlji ili u zemljama koje se smatraju prijateljskim. Međutim, tim subvencijama obuhvaćenim Zakonom o smanjenju inflacije, biće potrebne godine da daju bilo kakve rezultate.

Kobalt je, inače, nusproizvod iz rudnika bakra ili nikla, čije su cene ostale relativno visoke, što znači da se ponuda ne smanjuje lako čak ni kada cene kobalta padnu.

Međutim, industrijski izvori kažu da je malo neformalno rudarstvo, koje čini između 15 i 30 odsto proizvodnje u Kongu već smanjeno, pri čemu su neki zanatski proizvođači prešli na bakar.

Stiven Kalmin, finansijski direktor "Glenkora", rekao je prošlog meseca da ćemo "pogledati da budemo dinamični oko upravljanja proizvodnjom i prodajom kobalta" kako bismo upravljali nižim cenama.

Ali cene ovog minerala bi mogle dodatno pasti ako "Tenke Fungurume", drugi najveći svjetski rudnik kobalta u vlasništvu kineskog CMOC-a, dobije dozvolu da nastavi izvoz iz Konga, nakon što je prethodno dobio zabranu izvoza zbog poreskog spora jula prošle godine. Ova kompanija je, međutim, nastavila da proizvodi i uprkos zabrani, gomilajući tako zalihe od 10.000 do 12.000 tona materijala, što je, prema tržišnim procenama, ekvivalentno 6 odsto prošlogodišnje potražnje.

Inače, predviđeno povećanje kineskog udela u globalnom rudarstvu kobalta u velikoj meri je posledica ovogodišnjeg pokretanja proizvodnje u CMOC-ovom rudniku bakra i kobalta Kisanfu u Kongu.

 

image