Kina: Australija, SAD i Britanija nastavile opasnim putem

Plan u okviru partnerstva AUKUS kojim Kanbera nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu, očigledno kršenje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su Australija, Velika Britanija i SAD, iz sebičnih geopolitičkih interesa, zanemarile zabrinutost međunarodne zajednice i nastavile dalje opasnim putem.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Vengbin izjavio je ovo na redovnoj konferenciji za novinare, kada je upitan o planu da SAD i Velika Britanija pruže Australiji podmornice na nuklearni pogon, preneo je Rojters.

SAD, Australija i Velika Britanija, u okviru partnerstva AUKUS, predstavile su detalje plana kojim Kanbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

Ovim povodom je reagovala i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), opominjući tri države da moraju da primene zaštitne mere, te da su u obavezi da ne šire nuklearno oružje.

Po rečima ministra odbrane Australija Ričarda Marlesa, njegova zemlja je ponudila Kini brifing o sporazumu o nuklearnim podmornicama sa SAD i Britanijom, ali nije upoznata sa bilo kakvim odgovorom Pekinga.

Australijska vlada je uputila više od 60 poziva liderima, uključujući Pacifik i jugoistočnu Aziju, da ih obavesti o AUKUS-u, rekao je Marles tokom televizijskog brifinga za medije.

Prvi čovek Sjedinjenih Država Džozef Bajden, u obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji premijera Australije i Velike Britanije Entonija Albanezea i Rišija Sunaka, nazvao je pomenuti sporazum delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu s dva "najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike".

Bajden je naglasio da su podmornice "na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane".

Kineska stalna misija pri UN saopštila je da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela da je transfer materijala za nuklearno oružje iz države s nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja "očigledno" kršenje ovog sporazuma.