Zelenski ne odustaje od Bahmuta

Kancelarija ukrajinskog predsednika poručila da njihove trupe neće napustiti grad u Donbasu

Kijev je odlučio da nastavi da drži i brani strateški grad Artjomovsk (Bahmut), saopštila je kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog.

Ukrajinski predsednik sastao sa svojim najvišim vojnim zvaničnicima kako bi saslušao izveštaje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, kao i komandanta sa prvih linija, koji su objasnili situaciju na terenu.

"Posle razmatranja napretka odbrambene operacije u pravcu Bahmuta, svi članovi Štaba izrazili su zajednički stav u vezi sa daljim držanjem i odbranom grada Bahmuta", navodi se u saopštenju na sajtu Predsedničke kancelarije.

Borba za Artjomovsk – glavno uporište i logistički centar kijevskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici – besni od avgusta. Ruske snage su već duboko ušle u grad.

Iako još nisu saopšteni zvanični brojevi žrtava, veruje se da je Ukrajina pretrpela značajne gubitke u odbrani Artjomovska. Prema izveštajima Vašington posta i drugih medija, SAD su više puta pozvale Kijev da se ne "fiksira" na odbranu grada "po svaku cenu" jer time smanjuje sebi šanse da organizuje prolećnu kontraofanzivu.

Zelenski ipak insistira na zadržavanju Bahmuta. U intervjuu za Si-En-En prošle nedelje, on je objasnio da je bitka za grad "taktička" za Ukrajinu i da bi Rusija, ako bi preuzela kontrolu nad uporištem, imala "otvoreni put" ka više delova Donbasa koji su pod vlašću Kijeva.

Zelenski je takođe sugerisao da bi, ako Artjomovsk padne u ruke ruskih snaga, to pomoglo da se "mobiliše njihovo društvo" i ojača domaća podrška vojsci.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin tvrdi da je značaj Artjomovska više simboličan nego operativan. Međutim, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je da bi zauzimanje grada omogućilo "dalje ofanzivne akcije" protiv ukrajinskih snaga.