NATO protiv Trampa: "Mogao bi da sabotira rat", strahuje Anders Fog Rasmusen

Pobedio ili ne, Trampova nominacija mogla bi da naškodi američkoj podršci Ukrajini, kaže Anders Fog Rasmusen.

Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ne očekuje da će Donald Tramp pobediti na predsedničkim izborima u SAD, ali bi njegova republikanska nominacija mogla da ugrozi podršku Ukrajini.

"Njegov prtljag je pretežak, previše kontroverzan", rekao je Rasmusen za "Politiko" ali je dodao da se i dalje se plaši Trampa.

Ono što ga više uznemiruje od ideje da se Tramp vrati u Belu kuću je daleko verovatniji scenario: Tramp kao predsednički kandidat Republikanske partije.

Bivši šef NATO, koji radi kao savetnik ukrajinske vlade, veruje da bi Trampova kandidatura mogla da "sabotira" sukob u Ukrajini.

Samom pobedom na republikanskoj nominaciji Tramp bi mogao da razbije dvostranačku podršku Ukrajini, smatra Rasmusen i podseća da je Tramp naklonjen Rusiji i da bi njegova politika prema Ukrajini bila "napuštanje".

"Ako Tramp bude nominovan to će biti geopolitička katastrofa, jer bi u kampanji njegov uticaj bio destruktivan", rekao je Rasmusen i objasnio da bi Trampova predsednička trka otežala obezbeđivanje nastavka podrške Kongresa Kijevu.

Već sada, primećuje Rasmusen, istraživanja javnog mnjenja pokazuju "slabljenje podrške Ukrajini" u Sjedinjenim Državama, a Trampova nominacija bi to mogla da ubrza.

"Sama činjenica da je njegovo razmišljanje privlačno određenom elementu, određenom segmentu američke javnosti, gurnuće američku politiku u pogrešnom pravcu", rekao je Rasmusen.

"Stvarno se nadam da će se republikanci sabrati", dodao je on. "Nadam se, rekao bih ne samo iz evropske, već i iz globalne perspektive, da će republikanci nominovati kandidata koji je mnogo više vezan za američko globalno vođstvo od Trampa i trampista."

Postoji samo nekoliko kandidata u republikanskoj trci koji odgovaraju tom opisu. Najperspektivniji bi mogao da bude Majk Pens, bivši potpredsednik koji je intenzivno pozivao na pomoć Ukrajini. Niki Hejli, bivša ambasadorka u UN, podržala je slanje oružja Ukrajini.

Trampov glavni rival sa desne strane, guverner Foride Ron DeSantis, stoji uz Trampa kada je reč o Ukrajini, osuđujući Bajdenovu "politiku blanko čekova" i velikodušne pomoći.

Ankete ipak pokazuju pad podrške slanju pomoći Kijevu i Rasmusen, koji vredno lobira za Ukrajinu po Vašingtonu, sada pokušava da iscedi taj "entuzijazam američkih glasača za rat", pozivanjem da se Ukrajincima daju borbeni avioni, rakete većeg dometa i drugo oružje kojem se Bajden protivi.

Uveren je, kaže, da će američki predsednik poslati Ukrajini ratne avione i dodaje da je to samo "pitanje vremena".

"Blagosloveni smo", kaže Rasmusen, "što imamo pravog internacionalistu i globalistu u Beloj kući."